Öğretmen algılarına göre okul müdürlerinin dönüşümcü liderlik özellikleri ve problem çözme becerilerinin incelenmesi
According to the teachers perceptions examination of the transformational leadership qualities of the school principals and their problem solving skill
- Tez No: 528124
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLA YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü liderlik, Problem çözme becerisi, Okul müdürleri, Transformational leadership, Problem solving ability, School administrators
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu araştırmanın amacını, öğretmen algılarına göre okul müdürlerinin dönüşümcü liderlik özellikleri ve problem çözme becerilerinin incelenmesi oluşturmuştur. Araştırmada ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırma örneklemi 5 ilçe ve 107 okuldaki 657 öğretmenden oluşmaktadır. Öğretmenlere uygulanan ölçeğin birinci bölümünü demografik özellik testi, ikinci bölümünü müdürlerin dönüşümcü liderlik özelliklerini öğretmenler tarafından ölçmek amacıyla, Çetiner (2008) tarafından geliştirilen ''Dönüşümcü Liderlik Ölçeği'', üçüncü bölümünü ise Heppner ve Peterson (1982) tarafından geliştirilen ve Şahin ve diğerleri (1993) tarafından Türkçeye uyarlanan 35 maddelik“Problem Çözme Envanteri”nin Öztürk (2013) tarafından düzenlenip öğretmenlere uygulanan "Problem Çözme Envanteri'' kullanılmıştır. Verilerin analizinde; istatistiksel teknik olarak betimsel istatistikler, t testi ve tek yönlü varyans analizi (Anova), korelasyon analizi ve regresyon analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; algılanan dönüşümcü liderlik özellikleri yaş, görev ve öğrenci sayısına göre anlamlı farklılık göstermektedir. Fakat cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi, kıdem, öğretmen sayısı değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermemektedir. Algılanan problem çözme becerisi cinsiyet değişkeninde kaçıngan, planlı, aceleci yaklaşım alt boyutlarında; öğretmen sayısı değişkeninde kendine güven, planlı, düşünen yaklaşım alt boyutlarında ve toplam problem çözmede; görev değişkeninde kaçıngan, kendine güven, planlı, aceleci, düşünen yaklaşım alt boyutlarında ve toplam problem çözmede anlamlı farklılık göstermektedir. Fakat medeni durum, yaş, eğitim düzeyi ve kıdem değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research was to investigate the transformational leadership qualities and problem solving skills of school principals according to teacher perceptions. The relational survey method was used in the research. The research sample consists of 657 teachers in 5 districts and 107 schools. Demographic quality test in the first part of the scale applied to the teachers, in the second part, the transformational leadership scale that was develop by Çetiner (2008) with the aim of evaluating principals' transformational leadership qualities by the teachers, in the third part, problem solving inventory applied to the teachers that was developed by Heppner and Peterson (1982) and was adapted to Turkish language as a 35 item-inventory by Şahin and the others (1993) and was organised by Öztürk (2013) were used. In data analysis, as the statistical technique, t test and Anova, correlation analysis, regression analysis techniques were used. According to the results of the research; perceived transformative leadership characteristics are significantly different according to age, task and number of students. However, gender, marital status, level of education, seniority, number of teachers do not show any significant difference according to the variables. Perceived problem solving skills are found in the avoidant, planned, hasty approach sub-dimensions of gender variable; self-confidence in the number of teachers, sub-dimensions of planned and thought approach and total problem solving; self-esteem, self-confidence, planned, hasty, thoughtful approach sub-dimensions of task variable and total problem solving. However, marital status, age, education level and seniority variables do not show any significant difference.