Omuz çıkığı olgularının retrospektif demografik değerlendirilmesi 3 yıllık analiz
Retrospective demographic evaluation of shoulder dislocation 3-year analysis
  1. Tez No: 528125
  2. Yazar: AHMET YEŞİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA İÇER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Omuz çıkığı, demografik veriler, acil servis, Shoulder dislocation, demographic data, emergency
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Glenohumeral çıkık vücutta en sık görülen eklem çıkığı olup, omuz instabilitesinin en önemli nedenidir. Aynı zamanda vücutta bulunan en hareketli ve en sık çıkıkla karşılaşılan büyük eklem olup vücudun en aktif eklemlerinden biri olması nedeniyle de travmalara açıktır. Vücudun kendini koruma refleksinde rol alması oldukça sık yaralanmasına neden olmaktadır. Omuz çıkıklarının çoğunluğunu anterior çıkıklar oluşturur. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Kliniğinde, Ocak 2013 ile Aralık 2016 tarihleri arasında omuz çıkığı ile başvuran hastaların hastane kayıtları incelendi. Sadece çıkığı olan, çıkık ile beraber kırığın da eşlik ettiği travmatikyadaspontan omuz çıkıklı tüm hastalar çalışmaya dâhil edildi. Çalışmaya 119 hasta alındı. Hastaların yaşı, cinsiyeti, mevsimsel dönemi, çıkık tarafı, beraberinde ek yaralanmanın eşlik edip etmemesi, travmatik ya da spontan çıkık durumu, tekrarlayan çıkık olup olmadığı, yaralanma mekanizması, tedavi şekli incelendi. Acil servisimizde omuz çıkığı tanısı alan 119 hasta geriye dönük olarak incelendi. Hastaların %12,6(n=15)'sı kadın, %87,4(n=104)'ü erkek idi. Yaş ortalaması 31,82±18,38 idi. 21-30 yaş aralığı, hastalarımızın çoğunluğunu ve %42'sini oluşturuyordu. Olguların çoğunluğu sırasıyla ilkbahar, sonbahar ve yaz mevsimlerinde görüldü.Primerçıkıklı olguların çıkık lokasyonuna göre sıklığı incelendiğinde olguların çoğunluğunu anterior (%89,6) çıkıklar oluşturuyordu. İnferior çıkıklar nadirdi ve kadınlarda daha fazla idi. Travma nedeni incelendiğinde olgularının çoğunluğunu düşme(%77,2) ve spor yaralanması(%14,7) vakaları oluşturuyordu. Olguların %64,7'sini primer çıkık, %35,3'ünü rekürren çıkıklar oluşturuyordu. Primer çıkıklarda yaş ortalaması 32,64±19,69, rekürren çıkıklarda yaş ortalaması 30,31±15,84 idi. Çalışmamızda, olguların %84,9'una kapalı redüksiyon, %15,1'ine açık redüksiyon/cerrahi uygulandı. Ek yaralanması bulunan hastaların daha çok cerrahi redüksiyon ile ek yaralanması bulunmayanların ise daha çok kapalı redüksiyon ile redükte edilen olgular olduğu görüldü. Sonuç olarak olguların çoğunluğu primer çıkık ve lokasyon olarak anterior çıkıklardı. Bunlara genel olarak kapalı redüksiyon uygulandı. Ayrıca ek yaralanmaların eşlik ettiği ve/veya rekürren çıkıkların çoğunluğunda cerrahi uygulanarak açık redüksiyonu sağlandı.
Özet (Çeviri)
Glenohumeral dislocation is the most common joint dislocation in the body and is the most important cause of shoulder instability. It is also the most active and most frequent dislocated joint in the body, and is one of the most active joints of the body and is therefore open to trauma. The body's taking part in its self-protection reflex leads to frequent injuries. The majority of shoulder dislocations are anterior dislocations. The hospital records of the patients who presented with dislocations between January 2013 and December 2016 in DicleUniversity Medical Faculty Emergency Medicine Clinic were examined. All patients with dislocations, traumatic or spontaneous shoulder dislocations accompanied by a fracture with dislocation were included in the study. 119 patients were included in the study. The age, sex, seasonal period of patients, dislocation side, whether there is an accompanying additional injury, traumatic or spontaneous dislocation condition, whether it is recurrent dislocation, injury mechanism and the form of treatment were examined. 119 patients with shoulder dislocation in our emergency department were evaluated retrospectively. 12.6% (n = 15) of the patients were female and 87.4% (n = 104) were male. The mean age was 31.82 ± 18.38. The age range of 21-30 was the majority and 42% of our patients. The majority of cases were seen in spring, autumn and summer months, respectively.When the incidence of primary dislocations was compared with the location of the dislocations, the majority of the cases were anterior (89.6%) dislocations. Inferior dislocations were rare and more in women. When the cause of the trauma was examined, the majority of the cases were fall (77,2%) and sports injury (14,7%). 64.7% of the cases were primary dislocations and 35,3% were recurrent dislocations. The average age of the patients with primary dislocations was 32.64 and 19.69, and the mean age was 30.31 ± 15.84 for recurrent dislocations. In our study, closed reduction was performed to 84,9% of the cases and open reduction / surgery was performed to 15,1% of the cases. Patients who had additional injuries were more likely to be surgically reduced and those who did not have additional injuries were more likely to be reduced by closed reduction. In conclusion, the majority of cases were primary dislocations and anterior dislocations. In general, closed reduction was performed. In addition, open reduction was achieved in recurrent dislocations with additional injuries and / or in the majority of recurrent dislocations by performing surgery.