Performance evaluation of database systems
  1. Tez No: 5283
  2. Yazar: AL-AQTASH BAKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Analytical modeling, Benchmark, Database system, DBMS, Performance Evaluation
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
ÖZET VER I TABAN I SİSTEMLERİNİN PERFORMANS DE?ERLENDİRMESİ Baker AL-AQTASH Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Müh. Bolumu Tez Yöneticisi s Prof. Dr. Ziya AKTAŞ Aral i k 1988, 233 sayfa Performans Değerlendirmesi veritabani sistemlerinin geliştirilmesi ve işletilmesinde önemli bir yer tutmaktadir. Bir veri tabaninin performansi iyi bir tasarint, iyi bir uygulama ve dikkatli bir düzenleme ile artiri labi 1 ir. Calisma sirasinda, once bir veritabani sisteminin model leştiri lmesi ele alinip, daha sonra da performans değerlendirmesi arastiri lmistir. Calisma sirasinda, veritabani sistemlerinin performans sentezlerini değerlendirebilmek için bir sinif landirma modeli geliştirildi. Bu model, iki ayri veritabani işletim sisteminin karsi lastiri lmasi için mikrobilgisayarlara uyarlandi. Bu uygulama sirasinda,“ORACLE”ve“dBASE III +”paketlerinden yararlani İdi. Cal i şma sirasinda, sorgulama cümlelerinin kompleksliğinin, kullanilacak dosyaları indekslemenin, güncelleştirmenin, birleştirme işlemlerinin, veritabani büyüklüğünün, visiralama ve gruplamanin, sinif landirmanin, sorgulama cümlelerine doğrudan ve dolaylı olarak bağl i olan durumlarin, sorgulama cümlelerinin mantıksal tasarimi ve siralamalarinin bir veri tabanı sistemini etkileyebileceği gözlendi. Bu faktörler ani ati İdi. Özet, sonuçlar ve daha kapsaml i referanslar, tezin sonunda verilmiştir. Veri tabaninin yapilari, deneme amaçli sorgulama cümleleri ve bunların sonuç lar i, veri tabaninin fiziksel yapisi ve yaz i lan programlar, ek olarak tezin sonuna konulmuştur. Anahtar kelimeler : Cözümsel modeli est irme, Karsi lastirma, Ver i tabani sistemi, Veritabani işletim sistemi, Performans değerlendirmesi. vı ı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PERFORMANCE EVALUATION OF DATABASE SYSTEMS AL-AQTASH BAKER M.S. in Computer Eng. Supervisor: Prof -Dr. Ziya AKTAS December 1988, 233 pages Performance evaluation is an important issue in the design and operation of a database system. Performance of a database system can be improved by a good design, a well implementation, and a careful tuning. During the study, modeling the database system is reviewed first; later performance evaluation is investigated. A benchmarking experiment is designed to evaluate the performance synthesis of database systems, and it is applied to compare the performance of two DBMSs running on the microcomputer environment: ORACLE and dBASE III PLUS. Complexity of the query predicate, index effect, update, join operation, database size, sorting and aggregation, clustering, explicit vs. implicit query conditions, logical design and the order of the query execution are factors which affect the performance of the database system that were studied and evaluated in the study. The results are discussed. Summary and conclusions and a relatively well prepared list of references are given at the end. i vStructure o-f the database, test queries and results, physical organization o-f the database and list o-f programs ^re presented as Appendix.