Yeni medyada toplumsal hareketler gündem belirleme kuramı çerçevesinde dijital aktivizm
Digital activities in the framework of the agenda setting theory of community movements in the new media
  1. Tez No: 528482
  2. Yazar: SEVİL BEKTAŞ DURMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT GEZGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Medya, Toplumsal Hareketler, Dijital Aktivizm, Gündem Belirleme Kuramı, Oy ve Ötesi Hareketi, New Media, Social Movements, Digital Activism, Agenda Setting Theory, Voting and Beyond Movement
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 257
Özet
Bireylerin, duygu ve düşüncelerini aktarmak için kullandıkları iletişim araçları, gelişen teknolojiyle birlikte farklılaşmış ve bu farklılaşma iletişim biçimlerine de yansımıştır. Kâğıttan dijitale giden yolda 1970'lerden sonra şekillenmeye başlayan yeni medya kavramı ve beraberinde iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler, toplumsal hareketleri de dönüştürmüştür. Teknolojik gelişmelerin kavramlara yüklediği 'yeni' olgusu toplumsal hareketler bağlamında aktivist grupların iletişim biçimlerini etkilemiştir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de yaygınlaşan yeni medya ortamlarının toplumsal hareketlerin örgütlenmesinde yarattığı dönüşüm ile kitle iletişim araçlarının etkileri üzerine yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkan Gündem Belirleme Kuramı'nın ileri sürdüğü görüşler çerçevesinde, medya gündemini nasıl şekillendirdiğini ortaya koymaktır. Bu çalışmada, bir önder etrafında örgütlenmenin yerini gönüllük esasına bıraktığı yeni toplumsal hareketler ile yeni medyada toplumsal hareketlenme biçimi olarak ele alınan dijital aktivizm kavramına yer verilecektir. Bu bağlamda, Türkiye'de 2013 'Gezi Parkı' olaylarından etkilenerek seçim güvenliğini korumak amaçlı bir araya gelmiş, dijital aktivizme örnek teşkil eden 'Oy ve Ötesi Hareketi'nin yeni medyanın en önemli kanallarından biri olan Twitter resmi hesabı, niteliksel paradigmaya dayalı olarak söylem analizi yöntemiyle incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The communication tools that individuals use to convey their emotions and thoughts are differentiated with the developing technology, and this differentiation is also reflected in the forms of communication. The new media concept that began to take shape on the road from paper to digital after the 1970s, along with the developments in communication technologies, have also transformed social movements. The 'new' phenomenon that technological developments put into concepts influenced the forms of communication of activist groups in the context of social movements. The purpose of this study, the opinions on the framework put forward in the Agenda Setting Theory as a result of social movements work done on the effects of created by the mass media with the transformation in the organization of new media became widespread in Turkey, it is to show how the media agenda is shaping. In this study, the concept of digital activism, which is regarded as a form of social mobilization in the new media and new social movements that organize around a leader on the basis of voluntarism will be given. In this context, 2013 Gezi Park in Turkey 'to protect the security of the election influenced the events have come together for digital activism exemplary' Vote and Beyond Movement, one of the new media's most important channel Twitter official account, say, based on the qualitative paradigm Analysis .