Kurumsal kaynak planlaması (ERP) sistemlerinin insan kaynakları yönetimi üzerindeki etkileri: Konaklama işletmelerinde bir araştırma
The effects of enterprise resource planning (ERP) systems on human resources management: A research in accommodation operations
  1. Tez No: 528679
  2. Yazar: ALİ TUTAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ALKIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları, Kurumsal Kaynak Planlaması, Konaklama İşletmeleri, Human Resources, Business, Enterprise Resource Planning, Accommodation Operations
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Kurumsal kaynak planlaması, işletme içindeki tüm departmanlardaki bilgileri tek bir organizasyon altında toplayıp bu departmanların birbiri ile olan iletişimini kolaylaştırıp böylece işletmeye büyük kolaylıklar sağlar. Böylece tüm bilgiler bir veri tabanına kayıt edilir. Kurumsal kaynak planlaması sistemlerinin olmadığı işletmelerde her birim kendi içinde bilgi havuzu oluşturmakta fakat diğer birimlerden farklı şekillerde bilgi elde etmektedir. Doğru bilgiye zamanında ulaşma ihtiyaca bağlı olarak bilişim teknolojisindeki gelişmelerle devam etmektedir. Böylelikle oluşan yönetim bilgi sistemlerinin kullanılmaya başlandığı işletme sayısı giderek artmaktadır. Bu çalışmada; kurumsal kaynak planlamasının önemi, tanımı, kapsamı, işletmelerin kurumsal kaynak planlamasını kullanım nedenleri, insan kaynakları yönetimi alt fonksiyonları ve kurumsal kaynak planlamasının insan kaynakları yönetimi üzerindeki etkileri üzerinde durulmuştur. Çalışma 221 örneklem ile yapılmış ve işletmelerin demografik özellikleri, kurumsal kaynak planlamasından beklentileri, işletmelerin kurumsal kaynak planlaması sistemleri kullanımının insan kaynakları yönetimi fonksiyonlarına etkileri ve aralarındaki ilişkiler ele alınmıştır. Elde edilen sonuçlara işletmenin demografik özellikleri ile kurumsal kaynak planlaması ve insan kaynakları yönetimi arasında analizler yapılmış olup bunlar arasında ilişkiler bulunmuştur. Yapılan analizlerde kurumsal kaynak planlaması ile insan kaynakları yönetimi arasında olumlu ilişkiler olduğu tespit edilmiş olup araştırma sonuçları tablo ve grafikler ile belirtilmiştir Kurumsal kaynak planlamasının maliyetleri yüksek olsa bile ileriki dönemlerde işletmelerin başarısında etkili olacağı kesindir. Bu anlamda iyi bir eşgüdüm özelliğine sahip olan işletmelere değer katma potansiyeli yüksek olan kurumsal kaynak planlaması ile ilgili çalışmanın akademik alana katkıda bulunacağı ve ulusal literatüre faydalı olacağı muhtemeldir.
Özet (Çeviri)
Enterprise resource planning, collects the information in all departments within the enterprise under a single organization, facilitating communication between these departments and thus providing great facilities for operation. Thus all the information is stored in a database. In enterprises where there is no enterprise resource planning system, each unit creates a pool of information within itself, but it obtains information in different forms from other units. Accurate information continues to evolve in information technology, depending with need to arrive on time. Thus, management information systems have come to fruition and have begun to be used in many businesses and this number is increasing. In this study; the importance of enterprise resource planning, its definition, scope, reasons for using enterprise resource planning, human resource management sub-functions and the effects of enterprise resource planning on human resources management are emphasized. The study was carried out with 221 samples and the demographical features of enterprises, expectations from institutional resource planning, the effects of the use of enterprise resource planning systems on the functions of human resources management and the relations among them are discussed. Some of the demographic characteristics of the business, corporate resource planning and human resources management were analyzed and the results were found to be related. It has been determined that there is a positive relationship between corporate resource planning and human resources management in the analyzes made and the results of the research are indicated by tables and graphs. Even if the costs of enterprise resource planning are high, it is the future that will affect the success of businesses. In this sense, it is likely that the study of institutional resource planning with potentially significant value added to businesses with good coordination in the business will be beneficial to the academic field, the national literature and the national economy.