Karadeniz Bölgesi akarsularının trıchoptera (Arthropoda: Insecta) faunası
Trichoptera (Arthropoda: Insecta) fauna of the Black Sea region
  1. Tez No: 528839
  2. Yazar: ERKUT ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAY YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Karadeniz, Trichoptera, mevsimsel dağılış, su kalitesi, biyolojik indikatör, Black Sea, Trichoptera, seasonal distribution, water quality, biological indicator
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Sular Biyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmada, Mayıs 2014 - Ekim 2015 tarihleri arasında mevsimsel periyotlar ile 24 istasyondan 1021 birey toplanmıştır. Bireyler incelenerek tür düzeyinde teşhisleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda, Karadeniz Bölgesi'nden Trichoptera takımına ait 8 familya, 20 tür belirlenmiştir. Bentik örnekler, önceden belirlenen 24 istasyonda 5 dakika süreyle Tekme Örnekleme Metodu kullanılarak (Kick Sample) el kepçesiyle alınmıştır. Kantitatif analizlere yönelik olarak örnekleme 3 tekrarlı yapılmıştır. Ölçümü yapılan su parametrelerinden sıcaklık, pH ve çözünmüş oksijen değerlerinin takson çeşitliliğinde belirleyici etken olduğu gözlenmiştir. İncelemeler sonucunda, 8 Familya (Hydropsychidae, Rhyacophilidae, Ecnomidae, Psychomyiidae, Polycentropodidae, Molannidae, Philopotamidae ve Limnephilidae) dahilinde 20 tür ve 1021 birey tespit edilmiştir. Araştırma bölgesinde devamlı olarak tespit edilen taksonlardan en baskın türün %42,02 ile Hydropsyche angustipennis olduğu, bununla beraber en az baskınlık gözlenen türlerin ise %0,1 ile Polycentropus flavomaculatus, Wormaldia subnigra, Molanna angustata ve Ecnomus tenellus olduğu saptanmıştır. Tespit edilen türlerden 8'si bazı istasyonların bulunduğu iller için yeni kayıttır.
Özet (Çeviri)
In this study, 1021 individuals were collected from 24 stations by seasonal periods between May 2014 and October 2015. Individuals were examined and diagnosed at species level. As a result of the research, 8 familia and 20 species belonging to the Trichoptera in the Black Sea Region were determined. Samples were taken with Kick Sampling Method. Benthic samples were taken with scooping by hand for 5 minutes at pre-determined 24 stations. Sampling for quantitative analyzes was performed in 3 replicates. It has been observed that temperature, pH and dissolved oxygen values are the determining factors in the taxon diversity of measured water parameters. As a result, 20 species and 1021 individuals belonging to 8 Familia (Hydropsychidae, Rhyacophilidae, Ecnomidae, Psychomyiidae, Polycentropodidae, Molannidae, Philopotamidae and Limnephilidae) were determined. Hydropsyche angustipennis was found to be the most dominant species with a rate of %42,02, while Polycentropus flavomaculatus, Wormandia subnigra, Molanna angustata and Ecnomus tenellus were found to be least dominant species with %0,1. Of the detected species, 8 are new registrations for some stations.