Elit seviyedeki kayakçıların beslenme alışkanlıklarının ve destek ürünü kullanımı bilgi düzeylerinin incelenmesi
An inspection regarding nutrition habits and knowledge level about usage of food supplement for high-level skiers
- Tez No: 529028
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Kayak, Elit Sporcular, Beslenme Destek Ürünleri, Ski, High-Level Skiers, Nutrition Food Supplement
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Düzenli ve dengeli beslenme elit seviye kayak sporcuları için performansın arttırılması, vücuttaki elektrolit kayıplarının önlenmesi, sindirim sisteminin düzenli çalışması, antrenman ve yarışma sonrasında toparlanma döneminde enerji kaynaklarının yenilenmesi gibi sporcuyu direkt veya dolaylı yoldan etkileyen birçok durum açısından önem arz etmektedir. Araştırmanın amacı elit seviyedeki kayakçıların beslenme alışkanlıklarının ve destek ürünü kullanımı bilgi düzeylerinin incelenmesidir. Araştırmada genel tarama modellerinden betimsel tarama modeli benimsenmiştir. Araştırmaya elit seviyede kayak sporu yapan 58'i erkek (%74,4), 20'si kadın (%25,6) olmak üzere toplam 78 sporcu katılmıştır. Türkiye'nin farklı illerindeki elit seviye kayakçılar arasından tesadüfî örnekleme yöntemi kullanılarak seçilen kayakçılar çalışmanın örneklem grubunu oluşturmuştur. Araştırmaya katılan sporcuların demografik özelliklerini belirlemek için araştırmacı tarafından oluşturulan kişisel bilgi formu, beslenmeyle ilgili tutum, bilgi ve görüşlerini belirlemek için ise konuyla ilgili uzman kişiler tarafından oluşturulmuş olan ve üç bölümden oluşana bir anket formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistik olarak; frekans ve yüzde dağılımları, bireylerin demografik özellikleri ile beslenme ile ilgili tutum ve görüşleri arasındaki ilişkiyi belirlemek için ise anlamlılık düzeyinde Ki Kare analizleri testleri yapılmıştır. Tüm analizler için SPSS 20 istatistik paket programı kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre elit seviyedeki 78 kayakçıdan 1'inin beslenme destek ürünü kullandığı, 77'sinin kullanmadığı; kayakçıların büyük çoğunluğunun beslenme destek ürünü kullanımı ve beslenme hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığı sonucuna varılmıştır. Araştırma sonuçlarına bakıldığında Türkiye'de elit seviyedeki kayakçıların beslenme ve ergojenik yardımcıları konusunda ilgili branş federasyonları, kulüpler, kurumlar ve özellikle antrenörleri tarafından daha fazla beslenme ile ilgili bilinçlendirilmelerinin gerektiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Regular and balanced nutrition is vital with regards to many facts that directly or indirectly affect a high-level skier, such as increase in performance, avoidance of losses of electrolytes from the body, well-functioning of digestive system, replenishment of energy sources during recovery period subsequent to training or contest. The aim of this study is to observe nutrition habits and knowledge level about usage of food supplement for high-level skiers. In the study, a descriptive survey model has been adopted among the general survey models. 78 high-level skiers, including 58 male skiers (74.4%) and 20 female skiers (25.6%), have participated in the study. The sample group consists of the skiers selected among high-level skiers from several provinces in Turkey based on random sampling method. A personal information form prepared by the researcher is used in order to find out demographical features of the skiers who have participated in the study, while a questionnaire sheet comprising three main sections that has been arranged by experts in the regarding field is used in order to determine the nutrition habits, knowledge level and opinions of the same skiers. The definitive statistics for the analysis of data are based on frequencies and percentage distributions, and significance-level Chi-Square tests have been adopted in order to detect the relation between the participants' demographic features and their nutrition habits and opinions as well. All the analyses have been performed by using the statistics tool SPSS 20. The findings yielded by the study have uncovered that only 1 participant among 78 high-level skiers uses food supplement while other 77 do not use and a vast majority of the participants does not have sufficient knowledge about usage of food supplement and nutrition. The survey results imply that, in Turkey, the related federations, athletic clubs, institutes and, particularly, trainers are required to raise awareness of elite-level skiers about nutrition and ergogenic supplements.