Epilepsi tanılı erkek hastalarda üreme fonksiyonları
Reproductive functions in male patients with epilepsy
  1. Tez No: 529098
  2. Yazar: CAN ÇUBUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACER BOZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Epilepsi, hormon, malformasyon, Epilepsy, hormone, malformation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş ve Amaç: Epilepsi, sık görülen kronik nörolojik hastalıklardan biridir. Epilepsi tanısı olan bireylerde, hormonal değişiklikler ve üreme fonksiyonlarında anormallikler ortaya çıkabilmektedir. Çalışmamızda epilepsi tanılı, antiepileptik ilaç alan erkek hastalarda üreme fonksiyonları ve doğan çocuklarında anormallik araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Epilepsi polikliniğinde takip edilen 52 erkek epilepsili hasta alındı. Olguların öyküleri alınarak nörolojik muayeneleri tamamlandı. Hastalara IIEF (Uluslararası Erektil İşlev Formu) ve Beck Depresyon Ölçeği uygulandı. Serum serum testesteron, luteinize edici hormon (LH), folikül stimulan hormon (FSH), prolaktin (PRL) ve estrojen düzeyleri bakıldı. Ayrıca serum açlık kan şekeri, karaciğer fonksiyon testleri, böbrek fonksiyon testleri, sodyum düzeyleri, tiroid fonksiyon testleri ve B12 serum düzeylerine bakıldı. Son 6 ay içerisinde çekilmiş EEG (elektroensefalografi) incelemeleri ve takipleri sırasında çekilmiş serebral görüntülemeleri retrospektif olarak değerlendirildi. Verilerin istatistiksel analizi için SPSS programı 20.0 sürüm kullanıldı. Bulgular: Çalışmamızda epilepsi tanılı erkek hastalarda erektil disfonksiyon prevalansı % 63,5 bulundu. Antiepileptik ilaç tedavisi sonrası erektil disfonksiyon geliştiğini belirten hastaların oranı % 40,4 dır. Politerapi alan hastaların depresyon açısından daha yüksek risk altında olduğu saptandı. Depresif bozukluğu olan hastalarda erektil disfonksiyon belirlenirken (r:-0,568), nöbetleri kontrol altında olmayan hastaların daha depresif olduğu görüldü (p:0,044). Politerapi alan hastalarda estrojen düzeyi daha yüksek (p:0,013), luteinize edici hormon (LH) düzeyi ise daha düşük bulundu. Olguların çocuklarının 7'sinde anormallik (3 çocukta epilepsi, 1 çocukta patent foramen ovale, 1 çocukta undervirilize male, 1 çocukta guatr ve 1 çocukta da konjenital miyotoni) gözlendi. Sonuç: Epilepsi tanılı erkek hastaların çocuklarında konjenital malformasyon/anormallik gelişebileceği gözardı edilmemelidir. Dikkatli bir risk değerlendirmesi sonucunda hasta ve yakınlarına gerekli destek ve bilgi yol gösterici alacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Epilepsy is one of the most common chronic neurological diseases. Hormonal changes and abnormalities in reproductive function may occur in patients with epilepsy. In this study, we aimed to investigate abnormalities in reproductive functions in male patients with epilepsy under antiepiletic treatment and the abnormalities in their children. Method: Fifty two male patients with epilepsy followed at Epilepsy Outpatient Clinic at Deparment of Neurology Cukurova University were included in this study. Medical history and completed neurological examination were performed in all patients. IIEF (International Index of Erectile Function) and Beck depression scale were filled out by each patient. Testosterone, luteinizing hormone (LH), follicle stimulated hormone (FSH), prolactin (PRL) and estrogen levels in serum were studied. Serum fasting blood glucose, liver function tests, renal function tests, sodium levels, thyroid function tests, B12 levels were also checked. EEG performed within last 6 months and cerebral imaging performed anytime during follow-up period were evaluated retrospectively. For statistical evaluation SPSS 20.0 program was used. Results: In our study, the prevalence of erectile dysfunction was 63.5% in male patients with epilepsy. 40,4 % of the patients developed erectile dysfunction after antiepileptic drug use. Patients on polytherapy were found to have higher risk for depression. In patients with depressive disorder, erectile dysfunction was prominent (r:-0,568). Moreover patients with intractable seizures more depressed (p:0,044). In patients with polytherapy estrogen levels were higher while luteinizing hormone (LH) levels were lower. As for the children of these patients, 7 had several abnormalities (epilepsy in 3, patent foramen ovale in 1, undervirilize male in 1, goitre in 1, congenital myotonia in 1). Conclusion: The possibility of congenital malformation and abnormalities in the children of male patients with epilepsy should not be overlooked. Patients and their relatives should be provided with necessary support and information after careful risk assessment.