Ergenlerde ruminasyon ile yeme tutumları arasındaki ilişkinin bir takım değişkenlere göre incelenmesi
Examination of the relationship between rumination and eating attitude in adolescents according to some variables
- Tez No: 529106
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜZİN MUKADDES SEVİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ergenler, Yeme Tutumu, Ruminasyon, Adolescents, Eating Attitude, Rumination
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Ergenlik dönemi çocukluktan yetişkinliğe bir geçiş dönemdir. Bu dönemin beraberinde getirdiği bir dizi sorumluluk, problem ve karmaşa ile bazı ergenler başa çıkabilirken, bazıları ruhsal sıkıntılar doğurabilmektedir. Kişilerin ruhsal sıkıntılar yaşamasını kolaylaştırıcı kavramlar arasında ruminasyonun rolü son dönemlerde sıkça bahsedilmektedir. Ergenlik psikopatolojisi olarak bilinen yeme bozuklukları da genellikle bu dönemde başlamaktadır. Bu araştırmanın amacı; ergenlerde ruminasyon düzeyi ile yeme tutumu arasındaki ilişkinin ilgili değişkenler ışığında incelenmesidir. Araştırmanın örneklemi basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 400 lise öğrencisi olarak belirlenmiştir. Veri toplama araçları olarak kişisel bilgi formu, Yeme Tutum Testi, Beck Depresyon Envanteri, Ruminatif Tepki Ölçeği(kısa form) kullanılmıştır. Veri analizinde SPSS paket programı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; kadın cinsiyete sahip, 16 yaşında olanların, 10. Sınıf düzeyinde okumakta olanların, aile ekonomik düzeyi çok iyi olanların ve fiziksel görünümünden memnun olmayan ergenlerin yeme tutumu puanları daha yüksek olduğu bulunmuştur. Aynı zamanda Kadın ve fiziksel görünümünden memnun olmayan ergenlerin ruminasyon düzeyi daha yüksek saptanmıştır. BKİ değeri arttıkça yeme tutumu ve ruminasyon puanlarının da arttığı saptanmıştır. Ergenlerde ruminasyon düzeyi ile yeme tutumu arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu ve depresyonu olan ergenlerin yeme tutumu ve ruminasyon ve alt boyutlarının puanlarının olmayan ergenlere göre anlamlı olarak yüksek olduğu saptanmıştır. Örneklem dahilindeki ergenlerin %17,5'inin anormal yeme tutumuna sahip olduğu bulunmuştur. Anormal yeme tutumuna sahip olan ergenlerin depresyon, ruminasyon ve alt boyutlarının, normal yeme tutumuna sahip olan ergenlere göre istatistiksel açıdan anlamlı olduğu saptanmıştır. Son olarak ergenlerde beden kitle indeksi, ruminasyon ve depresyonun bir birinden bağımsız olarak yeme tutumu düzeyinde artışa sebep olacağı saptanmıştır. Son bölümünde ise, araştırmanın bulguları alan yazını çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Adolescence is a transition from childhood to adulthood. Some of the adolescents can cope with a number of responsibilities, problems and confusion that this period has brought with them, while others can produce spiritual troubles. The role of rumination among the concepts that facilitate the living of the spiritual troubles of the people is mentioned frequently in recent periods. Eating disorders, also known as puberty psychopathology, usaally begin at this time. The purpose of this research; examining the relationship between rumination level and eating attitude in adolescents in the light of relevant variales. The sample of the study was identified as 400 high school students selected by simple random sampling method. Personal data form, Eating attitude test, Beck depression scale, ruminative response scale (short form) were used as data collection tools. SPSS package program was used for data analysis. As a results of research; famale sexers, at 16 years old, at 10th grade, wealthy family and adolescents who were not satisfield with their psysial appearance were found to have higher eating attitude scores. At the same time, it was determined that adolescents, who are women and n1"ot satisfield with their psysical appearance, have higher rumination scores. Also, it was determined that as the BMI value increased, eating attitude and rumination scores increase. There was a significant positive correlation between rumination level and eating ttitude in adolescents and adolescents with depression are significantly higher eating attitude, and rumination and sub-dimension points than those adolescents without depression have been found. 17,5% of the adolescents in the sample were found to have abnormal eating habits. İt was found that adolescents with abnormal eating behavior, depression, rumination and sub-dimensions are statically meaningful compared to the adolescents with normal eating habits. Finally, on adolescents, it was determined that body mass index, rumination and depression independently each other, will cause an increase in the level of eating attitude. İn the last part, the findings of the research are discussed with in the frame of the literature.