6. sınıf maddenin tanecikli yapısı ünitesinin öğretiminde süreç odaklı rehberli sorgulamayla öğrenme yönteminin öğrencilerin akademik başarıları, sorgulayıcı öğrenme becerisi algıları ve mantıksal düşünme becerileri üzerine etkisi
Effect of process oriented guided inquiry learning (pogil) on 6th grade students' achievement, logical thinking skills and inquiry learning skills perceptions in the context of particulate nature of matter
- Tez No: 529156
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGECAN TAŞTAN KIRIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Süreç odaklı rehberli sorgulamayla öğrenme (SORSÖ), işbirlikli öğrenme, öğrenme döngüsü, maddenin tanecikli yapısı, Process oriented guided inquiry learning (POGIL), cooperative learning, learning cycle, particulate nature of matter
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu araştırmanın amacı 6. sınıf Fen Bilimleri dersi“Maddenin Tanecikli Yapısı”ünitesinin öğretiminde Süreç Odaklı Rehberli Sorgulamayla Öğrenme (SORSÖ) yönteminin uygulanmasının öğrencilerin akademik başarılarına, mantıksal düşünme becerilerine ve sorgulama becerisi algılarına etkisini incelemektir. Çalışmada yarı-deneysel desenlerden eşitlenmemiş kontrol gruplu desen kullanılmıştır. Araştırma, 2016-2017 eğitim öğretim yılı güz döneminde gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya bir ortaokulun 6. sınıfında okuyan 54 öğrenci katılmıştır. Deney grubunda (n=29) fen bilimleri dersi maddenin tanecikli yapısı ünitesi SORSÖ ile öğretilmiştir. Bu yöntemde öğrenme döngüsüne uygun olarak hazırlanmış etkinlikler işbirlikli öğrenme yöntemi ile uygulanmıştır. Kontrol grubunda ise (n=25) öğretmen merkezli bir yaklaşımla ders kitabındaki içerikler öğretmen tarafından aktarıldıktan sonra ders kitabındaki deneyler öğretmen tarafından yapılarak büyük sınıf tartışması ile tartışılmıştır. Araştırmada verilerin toplanmasında nitel ve nicel veri toplama yöntemleri kullanılmıştır. Nicel veriler“Maddenin Tanecikli Yapısı Başarı Testi (MTYBT)”,“Mantıksal Düşünme Grup Testi (MDGT)”ve“Sorgulayıcı Öğrenme Becerileri Algısı Ölçeği (SÖBAÖ)”kullanılarak toplanmıştır. MTYBT, MDGT ve SÖBAÖ deneysel işlem öncesinde öntest ve deneysel işlem sonrasında sontest olarak uygulanmıştır. Nitel veriler ise deneysel işlem sonrasında deney grubundan seçilen öğrencilerle SORSÖ hakkındaki görüşlerini almak üzere yapılan görüşmelerle toplanmıştır. Araştırmanın nicel verileri tek yönlü ANOVA, Mann-Whitney U, bağımsız gruplar t-testi ile çözümlenmiştir. Görüşmelerle toplanan nitel veriler ise betimsel analiz ile analiz edilmiştir. Araştırma sonunda Süreç Odaklı Rehberli Sorgulamayla Öğrenme yönteminin süregelen öğretim proramına paralel olan yönteme göre 6. sınıf öğrencilerinin maddenin tanecikli yapısı ünitesindeki başarılarını arttırmada daha etkili olduğu, ancak mantıksal düşünme becerisi ve sorgulayıcı öğrenme becerileri algılarında öğretim proramına paralel olan yönteme göre anlamlı bir etkiye sahip olmadığı ortaya çıkmıştır. Görüşme sonuçları, öğrencilerin SORSÖ uygulamasındayöntemi eğlenceli buldukları; sosyalleşmelerinin, iletişim becerilerinin ve kendilerini ifade etme yeteneklerinin artırdığını ve daha kalıcı öğrenebildiklerini düşündüklerini göstermektedir. Yöntemin sınırlılığı olarak öğrenciler tarafından belirtilen özellikler ise materyal eksiklikleri, kişi eksikliği, grup rollerinden sapma ve grupların oluşturulmasında kendi isteklerinin göz önüne alınmaması şeklindedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effect of Process Oriented Guided Inquiry Learning (POGIL) on 6th grade students' achievement, logical thinking skills and inquiry learning skills perceptions in the context of particulate nature of matter. Non-equivalent control group design which is among the quasi experimental designs was usedin this study. It was executed over a 7-week period during the spring semester of 2016-2017 academic year. The participants were 54 6th graders of a middle school in Adana. Particulate nature of matter unit was taught through POGIL to the experimental group students (n=29). The students worked cooperatively in their groups on the worksheets which were designed according to learning cycle model. The same topic was taught to the control group students (n=25) through teacher led instruction where the content of the textbook was presented and the experiments were conducted by the teacher, and then whole class discussion was used to discuss the experiments. Data was collected through quantitative and qualitative techniques. Quantitative data was gathered by Particulate Nature of Matter Achievement Test (PNMAT), Group Assessment of Logical Thinking Test (GALT) and Scale of Inquiry Learning Skills Perception (SILSP). These tests were implemented before the application as pre-tests and after the treatment as post-tests to examine the effect of POGIL. Qualitative data was collected by interviews with the selected experimental group students after the treatment to find out their ideas about POGIL. The quantitative data was analyzed by ANOVA, Mann-Whitney U Test and independent samples t-test. Interview data was analyzed descriptively. The result of this study indicated that POGIL improved the achievement of 6th grade students more than traditional method (whole class instruction: teacher presentation, demonstration experiments and whole class discussion), in the context of particulate nature of matter unit. On the other hand, the results of analysis of data from GALT and SILSP scores showed that POGIL strategy had no significant effect on 6th grade students' logical thinking skills and perceptions of inquiry learning skills. According to the interview results, the students had fun and they thought that their socialskills, communication skills, abilities of expressing themselves and learning were improved during the implementation of POGIL. The limitations of POGIL were reported by the students as lack of materials, deviation from group roles and not using student-selected teams.