İlköğretim 6. sınıf fen ve teknoloji dersinde maddenin tanecikli yapısı ünitesinin yaratıcı drama ile öğretiminin öğrencilerin başarısına etkisi
The effect of teaching the atomic structure of matters by creative dramas to the achievement of student at the 6th class science and tecnologhy lesson in primary school
- Tez No: 237346
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA PEHLİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yaratıcı drama, Fen ve Teknoloji dersi öğretimi, öğretim yöntemi, Creative Drama, the teaching of Science and Technology Subject, Teaching Method
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim fen ve teknoloji dersinde yaratıcı drama yöntemi ile yapılan öğretimin öğrenci başarısı üzerine etkisini incelemektir. Bu amaçla,“Maddenin Tanecikli Yapısı”ünitesinde yer alan konuların yaratıcı drama yöntemi ile yapılan öğretiminin, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı ders kitabının talimatlarına uygun olarak yapılan öğretimine göre öğrenci başarısı üzerine etkileri karşılaştırılmıştır.Araştırma, 2008-2009 öğretim yılının güz yarıyılında, Karaman İli Merkez Vali Ali Akan İlköğretim ve Morcalı Köyü İlköğretim Okullarının 6. Sınıflarında okumakta olan toplam 92 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Her iki okuldan ikişer şube seçilerek, iki deney ve iki kontrol grubu oluşturulmuştur. Yedi hafta süren araştırmada, deney grupları konularını yaratıcı drama yöntemi ile işlerken, kontrol grupları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı ders kitabının talimatlarına göre yapılan öğretim ile ders işlemiştir. Araştırmada ön test-son test deseni kullanılmıştır. Uygulama öncesi grupların konular ile ilgili ön bilgi düzeylerini ölçmek için ön test olarak uygulanan başarı testi, uygulama sonrasında grupların başarı düzeylerini karşılaştırmak için son test olarak uygulanmıştır. Ayrıca öğrencilerin, yaratıcı drama yöntemi ile yapılan öğretimden ne derece faydalandıklarını tespit etmek ve onların görüşlerini yansıtmak için yarı yapılandırılmış sorulardan oluşan bir anket uygulanmıştır. Kullanılan anketin yanı sıra öğrenciler ile birebir mülakatlar yapılmıştır.Araştırma sonunda toplanan nicel veriler SPSS 15 (Statistical Package for Social Science) paket programı ile analiz edilmiştir. Yapılan analizlerde grupların parametrik ve non-parametrik oluşları dikkate alınarak Anova, Kruskal Wallis, Mann-Whitney U testi, Bağımsız t-testi ve Bar analizleri yapılmıştır. Araştırmada, yarı yapılandırılmış sorular ve mülakatlardan elde edilen veriler ise, nitel veri analiz yöntemleri olan içerik ve betimsel analiz yöntemleri ile değerlendirilmiştir.Yapılan istatistiksel analizler sonucunda deney grupları lehine anlamlı sonuçlar bulunmuştur. Bu sonuçla, ele alınan konuların yaratıcı drama yöntemi ile yapılan öğretiminin, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı ders kitabının talimatlarına göre yapılan öğretime göre öğrenci başarısı üzerine etkisi daha fazla olmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of teaching creative drama method on the students in Primary Education Science and Technology lesson. With this aim, the effects on the students? success has been compared between the one was done with creative drama method and the method in coursebooks that Ministery of Education has approved.The research has been practiced on 92 students those were studying at 6th grade of Karaman city, central Vali Ali Akan Primary Education School and Morcalı Village Primary Education School, in the fall mid-term of 2008-2009 Education Year. 2 branch were selected from each school and 2 experiment group and 2 control group were constructed. In the research which lasted 7 weeks, while experiments group were studying their subjects with the method of creative drama, the control groups studied the subject with the method of course books which was approved by Ministry of Education. In the research pre test and post test design were practiced. Before practising, the pre test was applied which was practiced to measure the grade of the front knowledge of groups and the post test applied after practising, to compare the degree of groups? success. Also, a survey which was formed with semi-constructed questions, applied to make a decision about how students benefit from this creative drama method and to reflect their ideas. Beside this survey, interviews was had with students one by one.The quantity datas gathered after research have been analysized with the packet program of SPSS (Statistical Package for Social Science). In analysizes, Anova, Kruskal Wallis, Mann-Whitney U test, Independent T-test and Bar analysizes were done. In the research, semi-constructed questions and datas gained from interviews were evaluated with content and descriptive analysis method which are quality data analysis method.At the result of statistical analysis, positive and meaningful results were found in one?s favour of experiment groups.With this result, teaching with creative drama method about dealt with subjects has more effective side according to teaching which was done with the commands of course books approved by Ministry of Education.