İdı̇yopatı̇k ventrı̇küler ekstrası̇stollerı̇n kateter ablasyonunun başarısı ve ekstrası̇stollerı̇n 12 derı̇vasyonlu ekg ı̇le anatomı̇k yerı̇nı̇n tayı̇nı̇ ı̇çı̇n yenı̇ algorı̇tma oluşturulması
Success of catheter ablation of idiopathic ventricular extrasystoles and establishment of a new algorithm for the determination of anatomic location of extrasystoles with 12 derivated ecg
- Tez No: 529213
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Algorithm, idiopathic ventricular extrasystoles, notch in inferior leads, V3 R voltage> V2 S voltage, V3 R voltage / V3 maximum deflection index
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
İdiyopatik Ventriküler Ekstrasistollerin Kateter Ablasyonunun Başarısı Ve Ekstrasistollerin 12 Derivasyonlu EKG İle Anatomik Yerinin Tayini İçin Yeni Algoritma Oluşturulması Amaç: Ventriküler aritmilerin tedavisinde kateter ablasyonu sıkça kullanılmaktadır.12 derivasyonlu EKG ile çeşitli algoritmalar kullanılarak VES'in anatomik olarak köken aldığı yeri tespit etmek mümkündür. Bu algoritmalar kateter ablasyonu uygulanan hastalarda özellikle işlemin süresini kısaltmakta ve işlemle ilgili komplikasyonları azaltmaktadır. Bu çalışmanın amacı VES ablasyonu uygulanan hastalarda klinik ve semptomatik başarının belirlenmesi bu başarıyı etkileyen klinik ve demografik özelliklerin belirlenmesi ve ayrıca EKG'de çeşitli parametreler kullanarak oluşturulabilinirse yeni algoritma bulunmasıdır. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza semptomatik idiopatik sık ventriküler ekstrasistoller (24 saatlik holter EKG kaydında toplam atımın %10'dan daha fazla olan hastalar) ile başvuran 44 hasta çalışmaya alındı. Her hastaya ablasyon öncesi ve sonrası 1. ayda EKG, transtorasik ekokardiyografi ve 24 saatlik holter EKG yapılmıştır. Hastalar sağ ventrikül kaynaklı ventriküler aritmisi olanlar (n=22) ve sol ventrikül kaynaklı aritmisi olanlar (n=22) olarak iki guruba ayrılmışlardır. Bu iki gurup arasında inferior derivasyonlarda çentik olup olmamasına, V3 R dalga voltajının V2 S dalgası voltajından büyük olup olmamasına ve V3 R dalgası voltajının V3 derivasyonun maksimum defleksiyon indeksine oranına bakılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda inferior derivasyonlarda R dalgasında (DII,DIII,aVF) hastaların %29,5'inde çentiklenme mevcuttur. Bu hastaların %38,5'i sol ventrikül kaynaklı, %61,5'i sağ ventrikül kaynaklı idiyopatik ventriküler aritmisi olan hastalardır. İnferior derivasyonlarda R dalgasında çentik bulunan hastalarda V3 R dalgası voltajı> V2 S dalga voltajı %100 sensitivite , %88 spesivite ile sol ventrikül kaynaklı aritmiyi göstermiştir. (Area Uder Curve :0,88 p=0,005) İnferior derivasyonlarda R dalgasında çentik bulunmayan hastalarda ise; VES transisyonu V3'ten sonra olan toplam 7 hastanın %85,7 sensitivite ve %85,7 spesifite ile sağ ventrikül kaynaklı idiyopatik ventriküler aritmidir. (p=0,028) Transisyonu V3 ve öncesi olan 24 hastada V3 R dalga voltajı/V3 maksimun defleksiyon indeksi oranı ≥3,9 %72 sensitivite %100 spesifite ile sol ventrikül kaynaklı aritmiyi eğer oran ≤ 2,1 ise %86 sensitivite %76 spesifite ile sağ ventrikül kaynaklı idiyopatik ventriküler aritmi olduğu bulunmuştur. (Area Under Curve:0,73 p=0,037) Sonuç: İnferior derivasyonlarda R dalgasında çentik bulunup bulunmamasına göre geliştirilen yeni algoritma ile ventriküler aritminin kaynaklandığı ventrikülü tahmin etmek mümkündür. Yeni geliştirilen algoritmanın idiyopatik ventriküler aritminin anatomik yerinin tespitinde doğruluğunun test edilmesi gerekmektedir. Anahtar sözcükler: Algoritma, idiyopatik ventriküler ekstrasistoller, inferior leadlerde çentiklenme, V3 R voltajı> V2 S voltajı, V3 R voltajı/ V3 maksimum defleksiyon indeksi
Özet (Çeviri)
Success of Catheter Ablation of Idiopathic Ventricular Extrasystoles and Establishment of a New Algorithm for the Determination of Anatomic Location of Extrasystoles with 12 Derivated ECG Aim: Catheter ablation is frequently used in the treatment of ventricular arrhythmias. It is possible to determine the anatomical origin of VES using various algorithms with 12-lead ECG. These algorithms shorten the duration of the procedure and reduce procedural complications especially in patients undergoing catheter ablation. The aim of this study is to determine the clinical and symptomatic success of patients with VES ablation, to determine the clinical and demographic characteristics that affect this success, and to find a new algorithm if the ECG can be constructed using various parameters. Materials and methos: Forty-four patients with symptomatic idiopathic frequent ventricular extrasystoles (patients with more than 10% of total beat with 24-hour holter ECG) were included in the study. ECG, transthoracic echocardiography and 24-hour holter ECG were performed in each patient before and after one month ablation. Patients were divided into two groups as those with right ventricular ventricular arrhythmia (n = 22) and those with left ventricular arrhythmia (n = 22). Between these two groups; the ratio of the V3 R wave voltage to the V2 S wave voltage and the V3 R wave voltage to the V3 lead maximum deflection index have been examined in order to determine if the inferior leads are notched. Results: In our study, 29.5% of patients with inferior derivations (DII, DIII, aVF) have R wave notches. 38.5% of these patients are from the left ventricle, 61.5% from the right ventricle, with idiopathic ventricular arrhythmia. V3 R-wave voltage> V2 S-wave voltage showed 100% sensitivity and 88% specificity for left ventricular arrhythmia in patients with notch in inferior derivations (Area Uder Curve: 0.88 p = 0.005). In patients with inferior derivation haven't notches, The VES transition zone after V3 predict the origin to be the right ventricle with 85.7% sensitivity and 85.7% specificity in 7 patients (p = 0.028). V3 R wave voltage / V3 maximal deflection index ratio in 24 patients before V3 and at or before V3 ≥3,9% 72 Sensitivity Left ventricular arrhythmia with 100% specificity if rate ≤ 2,1% 86 sensitivity% 76 specificity and right ventricular systolic idiopathic ventricular arrhythmia (Area Under Curve: 0.73 p = 0.037). Conclusion: It is possible to predict ventricular origin caused by ventricular arrhythmia by using a new algorithm developed for inferior derivations with respect to the presence or absence of notch in R wave. The accuracy of the newly developed algorithm should be tested in determining the anatomic location of idiopathic ventricular arrhythmia.