Yetişkin kadınlarda öz-duyarlık ile beden algısı ve yeme tutumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination of the relationship between self-compassion, body image and eating attitude in adult women
- Tez No: 529235
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAİME VİCDAN YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Beden Algısı, Yeme Tutumu, Body Image, Eating Attitude
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmanın amacı, yetişkin kadınların öz-duyarlıkları ile beden memnuniyetleri ve yeme tutumları arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Çalışma grubunu İzmir ilinde bulunan, 2 farklı kültürü temsil eden restoranların müşterisi olan 20 yaş ve üzeri 300 gönüllü yetişkin kadın oluşturmuştur. Katılımcılar rastgele, seçkisiz ve gönüllülük esasına göre seçilmiştir. Araştırmada veri toplama araçları olarak Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Öz-duyarlık Ölçeği, Vücut Algısı Ölçeği ve Yeme Tutumu Testi kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 20 paket programı kullanılmış olup; analizler için Bağımsız Gruplar t testi, Kruskal Wallis-H testi, Mann Whitney-U testi ve Pearson Korelasyon Analizi uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda, öz-duyarlığın, beden algısı ve yeme tutumu ile negatif yönde anlamlı ilişkisi olduğu ortaya konmuştur. Yani, öz-duyarlık arttıkça, beden memnuniyeti artmakta ve olumsuz yeme tutumu azalmaktadır. Ek olarak; beden algısı ile yeme tutumu arasında ise pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu bulunmuştur. Yani, beden memnuniyetsizliği arttıkça, olumsuz yeme tutumu artmakta; beden memnuniyetsizliği azaldıkça, olumsuz yeme tutumu azalmaktadır. Araştırma sonuçlarının genel olarak literatürdeki çalışmalar ile tutarlı olduğu görülmüş, mevcut literatür çerçevesinde yorumlanmıştır. Son olarak çalışmanın sınırlıkları ile önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between self-compassion, body satisfaction and eating attitude in adult women. The group of the study consists of 300 volunteer adult women over 20 years old who are customers of restaurants representing 2 different cultures in Ġzmir province. Participants are selected randomly, unselectively and on a voluntary basis. The data is collected using Socio-Demographic Information Form, Self-Compassion Scale, Body image Scale and Eating Attitude Test. The data was analyzed with SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 20.0, statistical software package. Independent samples t test, Kruskal Wallis-H test, Mann Whitney-U test and Pearson Correlation Analysis are used to analyze the data. Results of this study reveales significant negative relationship between self compassion and body image. Also; there is a significant and negative correlation between self-compassion and eating attitude. In other words, as self-compassion increases, body satisfaction increases and negative eating attitude decreases. The results also indicate significant positive relationship between body image and eating attitude. In other words, as body dissatisfaction increases, negative eating attitude increases; as body dissatisfaction decreases, negative eating attitude decreases. Finally, it is seen that the results found in the study is consistent with the literature in general, and they are interpreted in the context of the present literature. In conclusion, the limitations and the recommendations of the study are given.