Hemşirelerin duygu durumları ile yatarak tedavi gören hastaların memnuniyet düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
A study of the relationship between the satisfaction levels of the nurses and the satisfaction levels of the patients that have been treated
- Tez No: 529242
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ENGİN DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Pozitif Duygu, Negatif Duygu ve Hemşire Bakımı Memnuniyeti, Positive Emotion, Negative Emotion, Nurse Care Satisfaction
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmanın amacı hemşirelerin duygu durumları ile yatarak tedavi gören hastaların memnuniyet düzeyleri arasındaki ilişkiyi ortaya konulmasıdır. Ek olarak, araştırmada hemşirelerin ve hastaların cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim düzeyi gibi değişkenlerin hemşirelerin duygu durumları ile hastaların memnuniyet düzeyleri üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Araştırmaya İstanbul ilinde üç farklı özel hastanede çalışan hemşireler ile yatarak tedavi gören hastalar arasından rasgele olarak seçilen 100 hemşire ve 100 hasta alınmıştır. Aynı zamanda hemşirelerin ve hastaların demografik özelliklerini öğrenmek adına Kişisel Bilgi Formu ve değişkenleri ölçmek adına da Pozitif-Negatif Duygu Durumu ve Hemşire Bakımı Memnuniyeti ölçekleri uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde Bağımsız Örneklem T Testi, Anova Testi ve Pearson Koreslasyon Analizi kullanılmıştır. Araştırmada sosyo-demografik özelliklere göre bakıldığında; hastaların yaşları arttıkça hastaların hemşirelik bakımı memnuniyeti düzeyleri de artmakta olduğu, evli hastaların hemşirelik bakımı memnuniyeti düzeylerinin bekar hastaların hemşirelik bakımı memnuniyeti düzeylerine oranla daha yüksek olduğu, üniversite mezunu olan hastaların hemşirelik bakımı memnuniyeti düzeylerinin lise mezunu ve altı olan hastaların hemşirelik bakımı memnuniyeti düzeylerine oranla daha düşük olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Araştırmada yer alan hemşirelerin cinsiyeti, yaşı, eğitim düzeyi, çalışma süresi gibi sosyo-demografik özelliklere göre de anlamlı sonuçlar elde edilmemiştir. Ayrıca; hemşirelerin pozitif duygu durumu düzeyi arttıkça hastaların hemşirelik bakımı memnuniyeti düzeyleri de artmakta olduğu görülmüştür. Araştırmanın sonunda yer alan tartışma bölümünde bulgulara dayalı olarak araştırmacılara ve hastanede çalışan bireylere yönelik olarak; hastaların hemşirelik bakımı memnuniyet düzeyini olumsuz etkileyen unsurların tespit edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerektiği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the relationship between emotional states of nurses and satisfaction levels of inpatient treatment patients. In addition, in the study, the variables such as gender, age, marital status, education level of nurses and patients were investigated on the emotional states of the nurses and on the satisfaction levels of the patients. In the study, 100 nurses working in three different private hospitals in Istanbul and 100 randomly selected patients receiving inpatient treatment in these hospitals were taken. In the study, Personal Information Form was used to learn participants' demographics, Positive-Negative Emotional State and Nurse Care Satisfaction scales were applied to measure variables. Independent Sample T Test, Anova Test and Pearson Correlation Analysis were used in the analysis of collected data. According to the socio-demographic characteristics of the survey; it was found that nursing care satisfaction levels of married patients were higher than that of single patients and nursing care satisfaction levels of university graduates were lower than that of the other patients in terms of nursing care satisfaction levels. Significant results were not obtained according to the socio-demographic characteristics such as gender, age, education level, study duration of the nurses participating in the research. Also; it was observed that as the level of positive mood of the nurses increases, the satisfaction level of the nursing care of the patients also increases. At the end of the study, in the discussion part, the findings were analyzed for the researchers and the patients working in the hospital; it is suggested that the factors affecting the level of satisfaction of the nursing care of the patients should be determined and necessary precautions should be taken.