Çağdaş Rus dilindeki sayıların anlamsal, dilbilimsel özellikleri ve çağdaş Türkçe ile karşılaştırılması
Semantic, linguistic characteristics of numerals in modern Russian language and comparison with modern Turkish language
- Tez No: 529344
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: SayıKavramı, Sayı Kavramının Gelişimi, Sayıların İşlevleri ve Anlamsal Özellikleri, Sayıların Sınıflandırılması, Karşılaştırmalı Analiz, Concept Of Numeral, The Development Of The Concept Of Numeral, TheFunctions And Semantic Characteristics Of The Numerals, The Classification Of Numerals, Compared Analysis
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Rusça öğretimi ve öğrenimi konusunda anadili Türkçe olan eğitimcilerin ve öğrencilerin karşılaştıkları problemlerden birisi olan Rus dilindeki bağımsız sözcük türlerinden sayıların anlamsal ve dilbilgisi açısından özellikleri ve Türkçedeki sayılar ile kıyaslandığında ortaya çıkan farklılıklar bu çalışmanın ana konusunu oluşturmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde, yaptıkları çalışmalarla Rus dilbilimine büyük katkı sağlayan V.V Vinogradov, M.V. Lomonosov, L.V. Şherba, E.N. Sidorenko, N. M. Şanskiy, A.N. Tihonov, İ.E. Savko veB. Demir gibi dilbilimcilerin eserlerinde, Rus dilindeki sayı kavramı araştırılmıştır. Bu dilbilimcilerin yaptıkları çalışmalarda sayıların tanımı, sözcük türü olarak sayı kavramı, sayıların genel özellikleri, anlamsal ve dilbilimsel sınıflandırılmasıkonuları incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, Türkçe dilbilgisi çalışmalarında başvurulan en doğru ve en önemli kaynaklardan olan A.N. Kononov, T.N. Gencan, M. Ergin, T. Banguoğlu, J. Deny ve Zeynep Korkmaz gibi dilbilimcilerin eserlerinde, Türk dilindeki sayıların anlamsal, yapısal ve işlevsel özellikleri araştırılmıştır. Ayrıcabu eserlerde Türk dilbilimcilerin sayı kavramını nasıl tanımlandığı ve nasıl sınıflandırdığı detaylı bir şekilde incelenmiştir. Çalışmanın ana konusunu oluşturan üçüncü ve son bölümünde Türk öğrencilerin bakış açısıyla Rus dilbilimcilerin dil bilgisi eserlerinde sayı kavramı incelenmiş, bu sayıların anlamsal ve dilbilimsel açıdan özellikleri ve sınıflandırılması yapılmıştır. Bu sayıların anlamsal özellikleri, A.S. Puşkin, L.N. Tolstoy veF:M. Dostoyevski gibi Rus ve dünya edebiyatında önemli yere sahip olan yazarların eserlerinden alınan örnek cümlelerde kullanılan Rusça sayılarınanalizi yapılıpTürkçede hangi sayı terimine ya da hangi sayı grubuna karşılık geldiği anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main features of this study consist of the semantic and grammatical features of the numerals, independent words in the Russian language, which is one of the challenges that Turkish native educators and students face during the period when they teach and learn Russian, and differences arising when compared with the numerals in Turkish. In the first part of the work, the numeral concept in the Russian language has been investigated in works of linguists who contributed greatly to Russian linguistics such as V. Vinogradov, M.V. Lomonosov, L.V. Sherba, E.N. Sidorenko, N. M. Shanskiy, A.N. Tihonov, IE. Savko and B. Demir. In these works, the definition of numerals, the concept of numeral as word type, general features of numerals, semantic and linguistic classification issues has been analyzed. In the second part of the study, semantic, structural and functional features of numerals have been investigated in Turkish language in the works of linguists such as A.N. Kononov, T.N Gencan, M. Ergin, T. Banguoğlu, J. Deny and Zeynep Korkmaz whose works are the most accurate and most important sources referenced in Turkish grammar studies. In addition, how these Turkish linguists define and classify the numeral concept is examined in detail. In the third and last part of the study which consists of the main theme of the work, the concept of numeral has been examined in the linguistic works of Russian linguists from the point of view of the Turkish students, the characteristics and classification of these numerals in terms of semantics and linguistics have been made. The semantic properties of these numerals have been analyzed in the sample sentences taken from the writings of the authors who had important positions in Russian and world literature such as A.S. Pushkin, L.N. Tolstoy and F. M. Dostoevsky and has been tried to explain what numeral term or numeral group corresponded in Turkish.