Siber zorbalık ile iş tatmini ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki
The relation between cyberbullying, job satisfaction and organizational commitment
- Tez No: 529460
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN KALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Siber Zorbalık, Siber Mağduriyet, İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık, Cyberbullying, Cyber Victimization, Job Satisfaction, Organizational Commitment
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmanın amacı, iş yerlerinde siber zorbalığa maruz kalan çalışanların iş tatminini ve örgütsel bağlılığını ölçmek ve aynı zamanda siber zorbalık, iş tatmini ve örgütsel bağlılık ilişkisini incelemektir. Araştırmada anket yöntemi kullanılmıştır. Anketler üç farklı ölçek ve demografik soruların yer aldığı bölümlerden oluşmaktadır. Çalışma verilerinin toplanmasında Kayman (2017) tarafından geliştirilen İş Yeri Siber Zorbalık Mağduriyeti Ölçeği, Z. Kuşluvan ve S. Kuşluvan (2005) tarafından Türkçeye uyarlanan İş Tatmini Ölçeği ve Şeşen (2010) tarafından Türkçeye uyarlanan Örgütsel Bağlılık Ölçeği kullanılmıştır. Bu araştırmanın evrenini 2017-2018 yıllarında Manisa Organize Sanayi Bölgesinde halen faaliyet gösteren 176 işletme oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise bu evrenden seçilen 457 işletme çalışanı oluşturmaktadır. Elde edilen verilerin analizi IBM SPSS 20.0 programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırmada betimsel istatistiklerin yanı sıra, güvenilirlik analizi, faktör analizi, korelasyon analizi, regresyon analizi, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizleri yapılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre; çalışanların siber zorbalığa maruz kalma durumları ile iş tatminleri arasında istatistiksel açıdan doğrusal ve negatif bir ilişkinin olduğu fakat çalışanların siber zorbalığa maruz kalma durumları ile örgütsel bağlılıkları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişkinin olmadığı görülmüştür. Siber zorbalığın alt boyutlarından olan; çalışanların iletişimlerinin engellenmesine maruz kalması ve çalışanların sosyal medyada saldırıya maruz kalması ile iş tatmini arasında istatistiksel açıdan doğrusal ve negatif bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Yine siber zorbalığın alt boyutlarından çalışanların mesai dışı saldırıya maruz kalma durumu ile örgütsel bağlılık arasında doğrusal ve pozitif bir ilişki olduğu fakat çalışanların sosyal medyada saldırıya maruz kalma durumları ile örgütsel bağlılık arasında doğrusal ve negatif bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Aynı zamanda çalışanların siber zorbalığa maruz kalma durumlarının demografik özelliklere göre farklılık gösterip göstermediği test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research, is to measure the job satisfaction and organizational commitment of employees exposed to cyberbullying at work, and at the same time examine the relationship between cyberbullying, job satisfaction and organizational commitment. Survey method has used in the research. Surveys consist of three different scales and sections where demographic questions are included. For the collection of data, Workplace Cyberbullying Victimization developed by Kayman (2017), Job Satisfaction Scale adapted to Turkish by Z. Kuşluvan and S. Kuşluvan (2005) and Organizational Commitment Scale adapted to Turkish by Şeşen (2010) have used. The population for this research is 176 enterprises which are still active in the Manisa Industrial Park (MIP) in 2017-2018. The sample size for this research consists of 457 employees selected from this population. IBM SPSS 20.0 statistical program has used for analysing the data. In the study, Reliability Analysis, Factor Analysis, Regression Analysis, Correlation Analysis, Independent Sample T-test, One Way ANOVA have performed in addition to descriptive statistics. According to the results of the research; there is a statistically linear and negative relationship between employees exposure to cyberbullying and job satisfaction but it has found that there was no statistically significant relationship between employees exposure to cyberbullying and their organizational commitment. The sub-dimension of the cyberbullying; it has been found out that there is a statistically linear and negative relationship between employees exposure to communication and employee exposure to social media attacks with job satisfaction. Again, the sub-dimension of the cyberbullying; there is a linear and positive relationship between employees exposure to overtime and organizational commitment but there is a linear and negative relationship between employees exposure to social media exposure and organizational commitment. At the same time, it has examined whether employees exposure to cyberbullying vary according to demographic characteristics.