İntihara yönlendirme suçu
Crime of directing suicide
  1. Tez No: 529466
  2. Yazar: TÜLAY BÜYÜKASAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLIHAN ÖZTEZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İntihar, İntihara Yönlendirme, Yardımlı İntihar, Ötanazi, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, Suicide, Directing Suicide, Assissted Suicide, Euthanasia, Turkish Penal Code no.5237
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Türk Anayasasının 17/1. maddesinde herkesin; yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme imkânına sahip bulunduğu belirtilmiştir. Kimsenin yaşama hakkı ihlal edilemez. İhlaller, Türk Ceza Kanunu gereğince cezalandırılmaktadır. Yaşama hakkı, kişinin sahip olduğu temel haklardan biridir. Ancak kişinin kendi yaşamına kendi ihlali yasalarla önlenemez. Bu nedenle intihar yaşamamak hürriyetinin bir uzantısıdır. İnsanlar bir takım sosyal, kültürel, ekonomik, psikolojik, sağlıksal zorluklarla karşılaşabilmektedirler. Kişilerin bu sıkıntıları, ruhsal dengelerine yansıyarak, kendilerine ıstırap veren dünyalarından kurtulma isteğine dönüştüğünde de intihar olgusu ortaya çıkar. İntihar uzun zaman önce suç olarak kabul edilmekteydi. Modern ceza hukuku ile intihar suç olmaktan çıkmış ancak intihara yönlendirme suç olarak düzenlenmiştir. İntihara yardım, ikna, teşvik, azmettirme ve yönlendirme eylemlerinin suç olarak sayılmasında ki temel amaç, kişinin yaşam hakkına yönelik dışarıdan gelen bir müdahalenin ve suç teşkil eden bir eylemin cezasız kalmamasının amaçlanmasıdır. Çünkü burada korunan hukuksal yarar bireylerin yaşam hakkıdır.“İntihara yönlendirmenin diğer benzer fiillerden farkı”konu başlığında, ötanazi ve talep üzerine öldürme fillerinin farklı anlamlara sahip olduğu, mukayeseli hukuk ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları ile bu fiillerin intihara yönlendirme kapsamında sayılmadığı açıklanmıştır. İntihara yardım konusunun mukayeseli hukukta ötanazi ile birlikte değerlendirildiği görülmektedir. Özellikle ölümcül nitelikte hastalar bakımından,“haysiyetli ölüm”hakkı çerçevesinde kabul edilen kişinin kendi kaderini tayin hakkına dayalı olarak, hekim yardımlı intihar kapsamında hastaların yaşamlarına son verilmektedir. Ancak ülkemizde böyle bir düzenleme söz konusu değildir. Çalışmamızda, intihar ve intihara yönlendirme olgusunun hukuki boyutu üzerinde durularak, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu ve özellikle 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 84. maddesinde düzenlenmiş olan“intihara yönlendirme suçu”açıklanmıştır. Çalışmada, doktrin, karşılaştırmalı hukuk düzenlemeleri ile iç hukuk ve AİHM yargı kararları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the Turkish Constitution, the article 17/1 determines that everyone has right to life, protect and develop their material and nonmaterial assets. No one's right to life can be violated. All violation should be punish regarding Turkish Penal Code. The right to life is one of the fundamental rights of an individual. On the other hand, the legislations cannot prevent individuals' from their own violation. Therefore, suicide is an extension of freedom to not to live. People may experience different social, cultural, economic, psychological and health issues. These challenges have potential to emerge a reflection on individuals' spirit, transforming their misery to a desire for emancipation that constitute a suicide phenomenon. Suicide, long time ago, was considered among as a crime. With the dissemination of the idea of modern criminal law, suicide is no longer a crime but the inducement to suicide is. There are two purposes, describing actions as crime, such as assistance, conviction, encouragement and inducement to suicide. The purpose is to prevent external interventions which violate individuals' right to life and it has been advocated that these kind of actions should remain unpenalized. Because, the protection seeks to ensure individuals' right to life in legal perspective. Section intituled,“The distinction of inducting suicide from other similar acts”explains that euthanasia and killing on demand has different meanings and they are not defined in the framework of inducing suicide regarding comparative law and the European Court of Human Rights (ECHR) judgments. It is seen that assistance to suicide is evaluated with euthanasia in the comparative law. Especially, it is accepted as“proud death”regarding deadly ill people; consequently, patients' lives can be ended as a consequence of right of the self-determination, through assistance of doctors. On the other hand, Turkey has not any regulation on the matter. In our work, the legal dimension of suicide and suicide orientation will be examined and the“directing suicide”will be examined in the Turkish Penal Code No. 765 and in particular Article 84 of the Turkish Penal Code No. 5237. In the study, doctrine, comparative legal provisions are examined and judicial decisions from domestic courts and from ECHR has been studied.