Geri Dön

Türk Ceza Hukukunda intihara yönlendirme suçu

Turkish Criminal Law guilty of suicide

  1. Tez No: 559764
  2. Yazar: CANBERK KELEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT AKSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İntihara Yönlendirme, İntihara İkna ve Yardım, Ötanazi, Talep Üzerine Öldürme, 5237 sayılı Türk Ceza Kanun, Directing Suicide, Suicidal Persuasion and Assistance, Euthanasia, Killing on Demand, Turkish Penal Code No. 5237
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137

Özet

İntihar kavramı; insanlık tarihi kadar eski bir kavram olup tarihsel süreçte birçok devlet ve topluluk tarafından çeşitli gerekçelerle cezalandırılabilir bir fiil olarak kabul edilmiştir. İlerleyen yıllarda hukuk sistemlerinin gelişmesi, modern toplum ve modern hukuk yapısının oluşması ile bu fiil suç olmaktan çıkarılmıştır. İntihar fiilinin suç olmaktan çıkarılması intihar fiilinin gerçekleşmesine yardım, ikna, teşvik gibi fiillerin de cezalandırılmaması sonucunu ortaya çıkarmıştır. Çünkü ceza hukuku anlamında bir fiile iştirakin cezalandırılabilmesi için işlenen fiilin suç olarak düzenlenmesi gereklidir. Hukukumuzda yer alan iştirakte bağlılık ilkesi de bu durumu öngörmektedir. Tüm bu gerekçelerle modern ceza hukuku sistemlerinde ve bizim ceza hukuku sistemimizde; intihara azmettirme, teşvik, kararı kuvvetlendirme ya da herhangi bir şekilde yardım gibi bir veya birden fazla kişinin intihara yönlendirilmesine yönelik fiillerin müstakil bir suç olarak düzenlenmesi yoluyla bu eksiklik giderilmeye çalışılmıştır. Kanun koyucu intihara yönlendirme suçunu dört fıkra halinde düzenlemiştir. İlk fıkrada yukarıda belirtilen seçimlik hareketlerle intihara yönlendirilme düzenlenmişken, ikinci fıkrada; bu seçimlik hareketler neticesinde intiharın gerçekleşmesi hali düzenlenmiştir. Üçüncü fıkrada alenen intihara teşvike değinilmiş, dördüncü fıkrada ise; işlediği fiilin anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan veya ortadan kaldırılan kişileri intihara sevk edenlerle cebir veya tehdit kullanmak suretiyle kişileri intihara mecbur edenlerin cezai sorumluluğunun ne olacağı açığa kavuşturulmuştur. Mukayeseli hukukta intihara yönlendirme fiilleriyle birlikte ötanazi kavramı da değerlendirilmekte; ölümcül nitelikte hastalara haysiyetli bir ölüm hakkı adı altında hastaların yaşamlarına son verilmektedir. Her ne kadar mukayeseli hukukta bu duruma ilişkin yasal düzenlemeler bulunmakta ise de ülkemiz açısından bu konuda yasal herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.

Özet (Çeviri)

The concept of suicide is as old as the history of humanity and it has been adopted as a punishable act by many states and communities for various reasons in the historical process. In the following years, with the development of legal systems, constitution of modern society and modern legal structure, this act has now been excluded from being a crime element. Excluding the suicide act from being a crime has also led to the fact that acts such as assistance, persuasion and instigation are not punished anymore. Because an act committed must be regulated as a crime in order to be punished for complicity in a criminal law act. The principle of loyalty in the complicity in our law system stipulates this situation. For all these reasons, in modern criminal law systems and in our criminal law system, legislative authorities have attempted to remedy this legal deficiency by arranging the acts directed towards one or more people to commit suicide as suicide, instigating, strengthening the decision or assisting him/her in any way. The legislator has regulated the offense of committing suicide in four paragraphs in our country. In the first paragraph, committing suicide has been regulated by the above-mentioned optional movements, while in the second paragraph; the state of suicide has been regulated as a result of these optional movements. In the third paragraph, the issue of publicly suicide is mentioned; and in the fourth paragraph, the criminal liability of the people, who have not developed the ability to perceive the meaning and results of the act or who have been abolished or who have committed suicide by using coercive threats, have been elucidated clearly. According to comparative law, the concept of euthanasia has been identified along with the acts of directing suicide; within the scope of a dignified right to death, the life of violently-ill patients is terminated. Although there are legal regulations regarding this situation in comparative law, there is no such legal regulation in this respect for our country.

Benzer Tezler

  1. Türk ceza hukukunda intihara yönlendirme suçu: (TCK m. 84)

    Başlık çevirisi yok

    DENİZ ALİ İLKEM DEMİR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Hukukİstanbul Kültür Üniversitesi

    Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE SIRMA GEZER

  2. Türk Ceza Hukukunda ötanazi

    Euthanasia in Turkish Criminal Law

    NÜKHET ÖZKAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1997

    HukukDokuz Eylül Üniversitesi

    Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. BAHRİ ÖZTÜRK

  3. Türk ceza hukukunda dolaylı faillik

    Indirect perpetration in Turkish criminal law

    ÖZGÜN ÖZYÜKSEL

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    HukukGalatasaray Üniversitesi

    Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. PINAR MEMİŞ KARTAL

  4. Türk ceza hukukunda ötanazi

    Euthanasia in Turkish criminal law

    HİLAL SIRAKAYA TAŞKIRAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    HukukGalatasaray Üniversitesi

    Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. PINAR KARTAL

  5. Hollanda Hukukunda ötanazi düzenlemesi ve Türk Hukukunda uygulanabilirliği sorunu

    The regulations on euthanasia in the law of Nederlands and the problems of application in Turkish law

    BERAT ÖZSARI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    HukukDokuz Eylül Üniversitesi

    Bilgi Yönetimi Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. SEVİNÇ ARSLAN HIZAL