Yetişkin bireylerde dijital okuryazarlık ve sağlık okuryazarlığı arasındaki ilişki: Konya örneği
The relationship between digital literacy and health literacy in adult individuals: The case of Konya
  1. Tez No: 529488
  2. Yazar: MÜJDAT YEŞİLDAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. ŞERİFE DİDEM KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Okuryazarlığı, Dijital Okuryazarlık, Okuryazarlık, Health Literacy, Digital Literacy, Literacy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Günümüz dünyası, iletişim kurarken kullandığımız yazı sembolleriyle birlikte binlerce sembolik anlatımı da kapsamaktadır. Okuryazarlık kavramı yaşam boyu öğrenim“sürekli eğitim”bilincini oluşturma, bu bilinci geliştirme, daha etkin öğrenme için bireylerin yeni beceriler kazanmalarını sağlamaktır. Yetişkin bireylerde Dijital Okuryazarlık ve Sağlık Okuryazarlığı arasında ilişkiyi araştırmak ve bulgulardan hareketle alana yeni katkılar sunmak amaçlanmıştır. Araştırmada nicel araştırma deseni kullanılmış olup, örneklem büyüklüğü 500 kişiden oluşmaktadır. Veri toplama formunda Ng (2012) tarafından geliştirilen, Hamutoğlu ve arkadaşları (2016) tarafından Türkçe'ye geçerlilik ve güvenilirlik çalışması yapılan Dijital Okuryazarlık Ölçeği ile Toçi ve arkadaşları (2013) tarafından geliştirilen, Aras ve Temel (2017) tarafından Türkçe'ye geçerlilik ve güvenilirlik çalışması yapılan Sağlık Okuryazarlığı ölçeği kullanılmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin %57,4'ü (287 kişi) erkek ve %42,6'sı (213 kişi) kadın olmak üzere toplamda 500 kişiden oluşmaktadır. Katılımcıların Sağlık Okuryazarlığı ölçeği ortalama puanı x̄=4,23 ve Dijital Okuryazarlık puanı ortalaması x̄= 3,78 olarak bulunmuştur. Yaş ile Sağlık Okuryazarlığı ölçeğinin Bilgiyi Anlama ve Değer Biçme alt boyutları arasında negatif yönde çok zayıf düzeyde anlamlı bir ilişki; Dijital Okuryazarlık ölçeği ve alt boyutları arasında negatif yönde zayıf düzeyde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Sağlık Okuryazarlığı ölçeği ve alt boyutları ile Dijital Okuryazarlık ölçeği ve alt boyutları arasında yapılan Pearson Korelasyon analizine göre pozitif yönde zayıf düzeyde ilişki bulunmaktadır. Araştırmanın sonuçları incelendiğinde: Sağlık Okuryazarlığı seviyesi; cinsiyet, yaş, gelir durumu ve öğrenim durumuna bağlı olarak değişmektedir. Dijital okuryazarlık seviyesi ise cinsiyet, yaş, medeni durum, gelir durumu, öğrenim durumu, yaşanılan bölge durumuna göre değişiklik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Today's world, along with the symbols we use to communicate, includes thousands of symbolic narratives. The concept of literacy is to ensure that individuals gain new skills for lifelong learning inci continuous education öğrenme awareness, for the development of this awareness, and for more effective learning. The aim of this study was to investigate the relationship between digital literacy and health literacy in adult individuals and to make new contributions to the field. The quantitative research design was used in the study and the sample size was 500 people. In the data collection form, Hamutoğlu et al. (2016) used the Turkish version of the Digital Literacy Scale, which was validated for reliability and reliability, and the Health Literacy Scale, which was conducted by Aras and Temel (2017). Of the participants, 57.4% (287 people) were male and 42.6% (213 female) were female. The mean score of health literacy scale was x̄=4.23 and the average of digital literacy score was found as x̄=3.78. A very weakly significant relationship between age and health literacy scale knowledge comprehension and appraisal sub-dimensions; There was a negative correlation between the digital literacy scale and its sub-dimensions. According to pearson correlation analysis made between health literacy scale and its sub-dimensions and digital literacy scale and sub-dimensions, there is a weak positive relationship. When the results of the study were examined: health literacy level; It depends on gender, age, income level and educational status. The level of digital literacy varies according to gender, age, marital status, income level, education level, area of residence.