Psikologlarda bilinçli farkındalık ve psikolojik dayanıklılık ile psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkinin incelenmesi
Psychological well-being the relationship between mindfulness and resilience of psychologist
- Tez No: 529517
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP ÇAKICI ALPARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolog, Bilinçli Farkındalık, Psikolojik Dayanıklılık, Psikolojik İyi Oluş, Psychologist, Mindfulness, Resilience, Pscyhological Well-Being
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmanın temel amacı psikologların bilinçli farkındalık ve psikolojik dayanıklılıkları ile psikolojik iyi oluş düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığının incelenmesidir. İkinci amacı ise sosyo-demografik değişkenler ile psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkilerin araştırılmasıdır. Araştırmanın evrenini İstanbul‟da yaşayan 300 psikolog oluşturmaktadır. Katılımcılar araştırmaya internet üzerinden anket yöntemiyle katılmış ve tüm katılımcılar Bilinçli Farkındalık Ölçeğini (BİFÖ), Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeğini (YPDÖ), Warwick-Edinburgh Mental İyi Oluş Ölçeğini (WEMİOÖ) ve katılımcıların Sosyo-demografik özelliklerini belirlemek amacıyla Demografik Bilgi Formunu (Kişisel Bilgi Formu) doldurmuşlardır. IBM SPSS Statistics 25.0 programı ile elde edilen veriler analiz edilerek verilere ilişkin betimsel istatistik ve değişkenler arasında korelasyon bulunmuştur. Araştırmanın sonuçlarına göre bilinçli farkındalık ile psikolojik dayanıklılık, bilinçli farkındalık ile psikolojik iyi oluş, psikolojik dayanıklılık ve alt boyutları olan gelecek algısı, kendilik algısı, sosyal yeterlilik ile psikolojik iyi oluş arasında pozitif yönde, güçlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sosyo-demografik değişkenler ile psikolojik iyi oluş arasında olan ilişkilere bakıldığında; 41 ve üzeri yaş grubunun, 26-30 yaş aralığından olumlu yönde farklılaştığı, cinsiyet, medeni durum ile öğrenim durumunun anlamlı vii ilişki göstermediği, çalışıyor olma ve yüksek gelir düzeyine sahip olmanın psikolojik iyi oluşla ilişkili olduğu saptanmıştır. Psikiyatrik hastalık öyküsü olduğunu beyan etmiş kişilerde ise psikolojik iyi oluş anlamlı derecede düşük bulunmuştur. Bu çalışma literatürde psikologların bilinçli farkındalık, psikolojik dayanıklılık ve psikolojik iyi oluş düzeylerini değerlendiren ilk çalışma olmuş olup mevcut ilişkileri çözebilmek ve genişletebilmek için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this thesis research is to assess whether there exists a statistically meaningful correlations between mindfulness and resilience of psychologists, and their level of psychological well-being. The secondary objective was to measure the associations between sociodemographic variables and psychological well-being. 300 pscyhologists living in İstanbul, Turkey were recruited as participants and were administered Turkish adaptations of the following scales Mindful Attention Awareness Scale, Resilience Scale for Adults, WarwickEdinburgh Mental Well-Being Scale and in addition the Demographic Information Form that was prepared by the researcher specifically to asses socio-demographic characteristics of the participants. All of the aforementioned scales were filled online by participants. The acquired data was analyzed by IBM SPSS Statistics 25.0 and descriptive statistics as well as correlations between variables were obtained. The current findings demonstrated positive, strong and significant correlations between mindfulness and resilience; also between mindfulness and psychological well being. Likewise, three factors of the Resilience Scale for Adults; Perception of Self, Perception of Future and Structured Style, were also shown to have positive, strong and significant associations with psychological well-being. The current findings related with socio-demographic variables indicated that participants who were in the 41-and-above age group showed to positively ix differ in terms of psychological well-being from the 26-30 age group. In addition, currently being employed and having high income level were found to be associated with psychological well-being. Whereas gender, marital status and education showed no significant relationship with psychological well being. Participants who stated having a history of psychiatric illnesses evidently shown to have significantly low psychological well-being. Present thesis research was the first which assess the relationships between mindfulness, resilience and psychological well-being. Future research needed to be conducted to better understand the current relationships and to expand our knowledge about those relationships.