Kronik servikal miyofasiyal ağrı sendromlu hastalarda ağrı, depresyon, sağlık anksiyetesi düzeyi ve yaşam kalitesi üzerine etkileri
Pain, depression, health anxiety and their effects on quality of life in patients with chronic cervical myofascial pain syndrome
  1. Tez No: 529590
  2. Yazar: BERNA ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER BALCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Miyofasiyal ağrı sendromu, depresyon, sağlık anksiyetesi, yaşam kalitesi, Myofascial pain syndrome, depression, health anxiety, quality of life
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Miyofasiyal ağrı sendromu (MAS) kas ve/veya fasyalarda meydana gelen ve tetik nokta (TN) olarak adlandırılan odaklardan köken alan ağrı ve ağrıya eşlik eden kaslarda sertlik, yansıyan ağrı, hassasiyet, duyusal değişiklikler, bölgesel seğirme, bazen otonomik disfonksiyonlarla ortaya çıkan bir bölgesel ağrı sendromudur. Hastaların en sık görülen şikayeti, yaygın olarak trapezius kası tutulumundan dolayı boyun ve üst sırt ağ¬rısıdır. MAS kronik ağrıya neden olan önemli hastalıklardan biridir. Kronik ağrıya uyku¬suzluk, anksiyete ve depresyon eşlik edebilir. Bu durum hastaların yaşam kalitesinde azalmaya yol açarak tıbbi, sosyal ve ekonomik bir problem olarak ortaya çıkar. Psikolojik etkenler fiziksel bo-zukluklara neden olabildiği gibi, fiziksel bozuklukların da hastaların psikolojisini olumsuz etkilediği düşünülmektedir. Fiziksel ağrı ile psikiyatrik bozuklukların birlikteliğindeki sebep-sonuç ilişkisi genellikle açıklanamamıştır. Biz bu çalışmada, genel toplumda sık karşılaşılan bir sağlık problemi olan servikal MAS hastalarındaki ağrı, sağlık anksiyetesi, depresyon düzeyini ve yaşam kalitesi üzerine etkilerini araştırmayı amaçladık. Çalışmamıza, yaşları 20-60 arasında değişen 60 kronik servikal MAS tanılı hasta ve 60 sağlıklı gönüllü birey aldık. Hastaların ve kontrol grubunun sosyo-demografik özelliklerini sorguladık. İstirahat ağrısını 10 cm uzunluğundaki görsel anolog skala (GAS), yaşam kalitesini kısa form-36 (SF-36), emosyonel durumlarını beck depresyon ölçeği (BDÖ), sağlık anksiyete düzeylerini sağlık anksiyetesi envanteri-kısa form (SAE) ile değerlendirdik. Grublar arasında yaş ortalaması ve eğitim düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklıklık saptanmadı. Fakat MAS grubunda kadın cinsiyet sıklığı ve sigara kullanım sıklığı kontrol grubuna göre istatististiksel olarak daha yüksek bulundu. MAS'lı hastalarda SAE, BDÖ skorları istatistiksel olarak kontrollere göre daha yüksek saptanırken, SF-36 skorları ise kontrollere göre istatistiksel olarak daha düşük saptandı. Hastaların BDÖ skorları ile SF-36'nın alt grubları arasında negatif korelasyon saptanırken, SAE skorları ile SF-36'nın alt grubları arasında ise korelasyon saptanmadı. MAS hastalarında yaşam kalitesinin kontrol grublarına göre düşük olduğu ve bu sonuçların depresyon düzeyi ile de korele olduğu saptandı. Depresyonun, MAS hastalarının yaşam kalitesini olumsuz etkilediği görüldü. MAS tanılı hastalarda depresyon, anksiyetenin de bulunması, hastaların yaşam kalitesinin düşmesine neden olmakta, bundan dolayı MAS'lı hastaların psikolojik durumları da gözden geçirilerek uygun tedavi planlanması yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Myofascial pain syndrome (MAS)is a regional pain syndrome that sometimes occurs with autonomic dysfunction that occurs in muscle and /or fascias and originating from the so-called trigger points, pain and stiffness in the muscles accompanying pain, reflected pain, sensitivity, sensory changes, regional twitching. The most common complaint of patients is neck and upper back pain, which is commonly caused by trapezius muscle involvement. MAS is one of the major diseases that cause chronic pain. Chronic pain may be accompanied by sleeplessness, anxiety and depression. This situation causes a decrease in the quality of life of patients and emerges as a medical, social and economic problem. Psychological factors may cause physical disasters and physical disorders also affect the psychology of patients negatively. The causal relationship between physical pain and psychiatric disorders cannot be explained. In this study, we aimed to investigate the effects of pain, health anxiety, depression level and quality of life in cervical MAS patients who have a common health problem in the general population. We included 60 patients with chronic cervical MAS and 60 healthy volunteers aged 20-60 years. We questioned the socio-demographic characteristics of the patients and the control group. We evaluated the resting pain with a visual anolog scale (VAS) of 10 cm, quality of life with short form-36 (SF-36), emotional depression with beck depression scale (BDI), and health anxiety levels with health anxiety inventory-short form (SAE). There was no statistically significant difference between the mean age and education level of the groups. However, the frequency of female gender and smoking in the Mas Group was statistically higher than in the control group. In patients with MAS, SAE and BDI scores were found to be statistically higher than those of controls, while SF-36 scores were pound to be statistically lower than controls. While there was a negative correlation between patients's BDI scores and SF-36 subgroups, there was no correlation between SAE scores and SF-36 subgroups. The quality of life in MAS patients was lower than the control group and these results were correlated with depression level. Depression was seen to negatively affect the quality of life of MAS patients. The presence of depression and anxiety in patients with MAS cause the quality of life of the patients to decrease. Therefore, the psychological conditions of patients with MAS should be reviewed and appropriate treatment planning should be done.