Okul müdürlerinin algılarına göre öğretmenlerin sosyal kaytarma davranışları
Teachers social loafing behaviours acording to perceptions of school principals
- Tez No: 529608
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal kaytarma, okul müdürü, öğretmen, Social loafing, school principal, teacher
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmanın amacı kamu okullarında görev yapan okul müdürlerinin algılarına göre öğretmenlerin sosyal kaytarma davranışı gösterip göstermediklerini ve gösteriyorlarsa, sosyal kaytarma davranışı gösteren öğretmenlerin ayırıcı özelliklerini tespit etmektir. Bu araştırma nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim deseninde göre yürütülmüştür. Veriler nitel araştırma yöntemlerinden bir tanesi olan görüşme yönteminin içinde yer alan yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplanmış ve içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Çalışmanın evrenini Konya ili Selçuklu ilçesinde yer alan 275 okulda görev yapan okul müdürleri oluşturmaktadır. Çalışma grubu, bu okullarda görev yapan okul müdürleri arasından ve amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Bu amaçla okul müdürleri; eğitim durumu (lisans, yl, dr.), cinsiyet (kadın, erkek) ve okul türüne göre (okul öncesi, ilkokul, ortaokul, imam hatip ortaokulu, anadolu lisesi, meslek lisesi vb.) belirlenmiştir. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formunda beş tane soru yer almakta olup, görüşmeler bizzat araştırmacı tarafından gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın temel bulguları şunlardır: 1. Görüşülen okul müdürleri öğretmenlerin sosyal kaytarma davranışları sergilediklerini, birden fazla kere sosyal kaytarma davranışı ile karşılaştıklarını ifade etmişlerdir. 2. Görüşlerine başvurulan okul müdürleri sosyal kaytarıcıların genel bir özelliği olmadığını kadın-erkek, genç-yaşlı diye ayrım yapamayacağını, sosyal kaytarmanın öğretmenin kişiliği ile alakalı olduğunu belirtmiştir. 3. Görüşlerine başvurulan okul müdürleri sosyal kaytarmayı önlemek için ekip çalışmalarında görev görünürlüğünün sağlanması, gruptaki kişi sayısının iyi ayarlanması, işin iyi planlanması, ceza ve ödül verilmesi, grup kaynaşmasının sağlanması önerilerini getirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The aim of this study is to determine the distinguishing characteristics of teachers who are performing social reduction behavior if they show social reduction behavior according to the perceptions of school principals in public schools. This research was carried out by qualitative research methods according to the science pattern. The data were collected with the semi-structured interview technique included in the interview method which is one of qualitative research methods and analyzed with the content analysis method. The school's principals are 275 schools located in Selçuklu district of Konya province. The sample was selected from among the school principals working in these schools by using the maximum diversity sampling method. For this purpose, school principals; (Pre-school, primary school, junior high school, imam preacher middle school, anatolian high school, vocational high school, etc.) according to the education level (bachelor, master, Phd.), gender (female, male). Semi-structured interview developed by the researcher as a data collection tool. There are five questions on the interview form, and interviews were conducted by the researcher himself. The main findings of the study are: 1. The interviewed school principals stated that teachers exhibited social loafing behaviors more than once with social loafing behaviors. 2. The school principals who were consulted have stated that they can not differentiate between male and female, young and old that it is not a general feature of social loafers and that social loafing is related to the personality of the teacher. 3. The school principals who have been consulted have suggested proposals to ensure their job visibility in team work, to set the number of people in the group well, to plan well, punish and reward, to ensure group cohesion to prevent social loafing.