Ahıska'dan Anadolu'ya göçler (1828-1921)
Migration from Ahiska to Anatolia (1828-1921)
- Tez No: 529724
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYNA ASKEROĞLU ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ahıska, Rus İşgali, Göç, İskân, Anadolu'da Yaşam, Meskhetian, Russian Occupation, Migration, Settlement, Life in Anatolia
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkiyat Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Ahıska bölgesi, birçok ülke için stratejik öneme sahip olmakla birlikte Türkiye için ayrı bir konumda bulunmaktadır. Bir sınır çizgisi ile kendisinden ayrı düşmüş olan insanlarının hazin hikâyesine sahip oluşu; siyasi, sosyal, ekonomik, jeopolitik ve kültürel etki alanlarından daha önde olması gereken bir konudur. Ahıska'da yaşayan Müslüman Türk halkının XIX. yüzyıldan itibaren değişen kaderi, Kafkasya'da yaşayan diğer halklar ile aynıdır. Benzer süreçleri yaşamış bu halkların bazıları hakkında geniş çaplı araştırmaların ortaya konması sevindiricidir. Ahıska Türklerinin yaşadıkları hakkında sözlü ve yazılı tarih çalışmaları ortaya konmuş ise de belgeler ışığında hazırlanan çalışmaların yetersiz oluşu, bu konuda çalışma yapmamız gerektiği düşüncesini oluşturmuştur. Ahıska Türklerinin tarihi, zorunlu göçe maruz kalışlarının sebepleri, Anadolu topraklarının içlerine kadar gelişlerindeki süreç ve daha sonrasında yerleştirildikleri topraklarda yaşadıkları arşiv belgeleri ışığında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Ahıska area, with its strategic importance for many countries, has a distinct value beyond the strategic importance for Turkey. Having a treasure story of people who have been separated from themselves by a border line should be more important issue than its political, social, economic, geopolitical and cultural influence. The destiny of Muslim Turks living in Ahıska has changed since the XIX. century is the same with other peoples living in the Caucasus. It is rewarding that extensive research has been conducted on some of these peoples who have experienced similar processes. Although verbal and written history studies have been put forward about the lives of the Ahıska Turks, the inadequacy of the studies prepared in the light of the documents has created the idea that we should work in this subject. The history of the Ahıska Turks, the reasons of being forced for migration, the duration of their arriving into the Anatolian soil and after that ret lives in was examined in the light of archival documents.