Akut iskemik inme hastalarında serum troponin I değeri ile iskemik inme şiddeti arasındaki ilişkinin NIHSS kullanılarak değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between serum troponin I value and ischemic stroke severity in acute ischemic stroke patients using NIHSS
  1. Tez No: 529834
  2. Yazar: SOUKRI CHATZI CHATIP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FARUK DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Akut İnme, Prognostik Faktörler, Troponinler, Stroke, Acute, Prognostic Factors, Troponins
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Bu çalışmada akut iskemik inme (Aİİ)'li hastalarda Kardiyak Troponin I (cTnI) seviyesi ile National Institutes of Health Stroke Scale (NIHSS) skoru arasındaki ilişkiyi araştırmayı, cTnI'nın Aİİ'li hastaların prognozunu öngörmeye yardımcı bir değer olup olmadığını değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: 2018 yılı Şubat - Haziran ayları arasında Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Acil Tıp polikliniğine başvurmuş, fizik muayene ve bilgisayarlı beyin tomografisi (BBT) kullanılarak Aİİ tanısı konmuş ve serum cTnI değeri bakılmış olan hastaların dosyaları geriye dönük olarak incelendi. Çalışmaya dahil edilen hastaların serum cTnI değerleri ve klinik olarak hesaplanmış NIHSS skorları kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya 151 hasta alındı. cTnI değeri normal olan hastaların mortalite oranı %1.69 (118 hastadan 2'si) iken, cTnI değeri yüksek olan hastaların mortalite oranı %32.25 (31 hastadan 10'u) olarak bulunmuştur (p=0.001). cTnI değeri normal olan hastaların %10.92'si (119 hastadan 13'ü) iken, cTnI değeri yüksek olan hastaların ise %40.62'si (32 hastadan 13'ü) yoğun bakıma yatırılmıştır (p=0.002). cTnI değeri normal olan hastaların NIHSS skorlarının ortalaması 5.83±5.80 iken yüksek olanların 12.56±7.55 idi. Sonuç: Çalışmamız Aİİ hastalarında cTnI yüksekliğinin kötü prognoz, artmış yoğun bakım ihtiyacı ve hastane içi yüksek mortalite ile ilişkili olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the relationship between cardiac troponin I (cTnI) level and National Institutes Of Health Stroke Scale (NIHSS) of acute ischemic stroke (AIS) patients, and if cTnI level is significant tool to predict the prognosis of AIS patients. Materials and Methods: Retrospective evaluation was made of patients who admitted to the Emergency Department of Ankara Diskapi Yildirim Beyazit Health and Practice Center between February-June 2018, diagnosed as AIS by physical examination and Computed Tomography (CT) and whose cTnI levels were studied. The cTnI levels and NIHSS scores of the patients were recorded. Results: Evaluation was made of total 151 patients. Mortality rate of normal cTnI level patients was %1.69 (2 of 118 patients) and high cTnI level patients mortality rate was %32.25 (10 of 31 patients) (p=0.001). %10.92 of normal cTnI patients (13 of 119 patients) and %40.62 of high cTnI (13 of 32 patients) underwent Intensive Care Unit (p=0.002). Average NIHSS scores of patients with normal cTnI level was 5.83±5.80, patients with high cTnI level was 12.56±7.55. Conclusion: This study demonstrated that, high cTnI levels of ASI patients related with poor prognosis, increased intensive care unit need and high mortality rate.