Hedging uygulamalarının işletmelere finansal risk yapısı üzerine etkisi: Kayseri Organize Sanayi Bölgesi ve İstanbul İkitelli Organize Sanayi Bölgesi örneği
Effect of hedging aplications on financial risk structure of enterprises: Kayseri Organized İndustrial Zone and İstanbul Dual Organized Industrial Zone sample
  1. Tez No: 529843
  2. Yazar: DENİZ ÖZSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA YURTTADUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Risk Yönetimi, Kurumsal Risk Yönetimi, Kriz, Hedging, Hedge Fon, Risk, Finansal Hedging, Corporate Governance, Risk Management, Enterprise Risk Management, Crisis, Hedge, Hedge Funds, Risk, Financial Hedging
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Finansal piyasaların günümüzde küreselleşme ve teknolojik gelişmeler neticesinde birbirine daha bağımlı hale geldiğini görmekteyiz. Bazı işletmelerin ülke içerisinde iş yapıyor olmaları uluslararası finans çevrelerinin dışında oldukları anlamına gelmemektedir. Bu yüzden uluslararası finansal etkileşim tüm firmaları ve hatta kişileri doğrudan ilgilendirmektedir. Finans çevrelerinde yaşanan değişim ve dönüşümün etkileri nedeniyle, tüm finansal çevrelerinin yaşanan değişim ve dönüşümden doğrudan etkilendiğini görmekteyiz. Bu etkileşim neticesinde uygulanan uluslararası finansal strateji ve teknikler tüm dünyayı doğrudan ilgilendirir hale gelmekte, oluşan kriz ve risklerden korunmaya dayalı finansal teknikler çok büyük önem arz etmektedir. Dünya genelinde ise başta, fazlalaşan cari açıklar, karşılıksız para basmanın artması, işsizlik, gelir adaletsizliği gibi gelişmeler dünya çapında finans çevrelerini olumsuz etkilemektedir. Gelişmiş ülkeler bir kısım katma değeri yüksek ürünlerle, gelişmekte olan ülkelere karşı, bazı ticari üstünlüklerini kullanmaya çalışarak yol almaktadır. Bu sebeplerin yaşanıyor olması, küresel ölçekte finansal istikrar konusunda olumlu, gerçek veriler ortaya konmasının önündeki engeller olarak görünmektedir. Hedging uygulamaları sayesinde firmaların, oluşması muhtemel mikro ve makro ölçekteki krizlere karşı hazırlık düzeyleri, risklerin önceden tespit edilebilmesi ve bunlardan korunma amaçlı finansal hedgıng uygulamalarının neler olduğu, firmalar için önemi her geçen gün artan kıymetli bir bilgi olmaktadır. Ulusal ve uluslararası finansal krizler ve riskler ele alındığında, hem fırsatları hem de tehditleri işletmelerin önüne koymaktadır. Uluslararası finansal olayların etkilerinin oldukça önemli olması, ülkeleri siyasi, ekonomik, sosyal yönlerden etkilemesi, uluslararası finansal olayların etkilerinin ortaya çıkarılmasını zorunlu hale getirmiştir. Kısıtlayıcı, uluslararası etkileşime kapalı finansal yapılanmaların etkileri çok dar olmakta ve işletmelerin gelişimi üzerindeki etkisi çoğunlukla negatif yönlü olmaktadır. Yeni finansal sistemlerle birlikte ortaya çıkan insanların ve işletmelerin doymak bilmeyen mal iştahları, farklı hile yöntemleri, ortaya çıkan yeni riskler, uluslararası düzeyde ve büyük çaplı finansal krizlere yol açmış ve bu durumda korunma (hedging) amaçlı tekniklerin ortaya çıkmasına ve yeni uluslararası finansal tekniklerin gelişmesine de katkı sağlamıştır. Finansal sistemin yeni yöntemler arayışı içerisinde olması, uluslararası finansal gelişim faaliyetlerini sürdürülebilir kılmaktadır. İşletmelerin içe kapanması, sistem anlayışlarını doğru geliştirememeleri, ortaya koydukları stratejik finansal yöntemlerin ve finansal tekniklerin yanlış olması, sürdürülebilirlik açısından mümkün değildir. Farklı finansal ürünlerin geliştirilmesi ve uygulanması finansal çevreler için kaçınılmaz olmuştur. Değişen ve gelişen finansal strateji ve teknikleri bilen işletmeler karlılık durumlarını korumakta, ileriye dönük daha güvenilir adımlar atmaktadır. İşletmeler açısından daha karlı ve sürdürülebilir bir durum ortaya çıkması değişen ve gelişen piyasa koşullarına uyum sağlayabilen işletmeler sayesinde olacaktır. Geliştirilmeye çalışılan yeni ekonomik enstrümanların, korunma (hedging) amaçlı kullanım düzeyleri, geliştirilen finansal riskten korunma stratejileri ve finansal tekniklerin, gerek teorik düzeyde gerekse işletmeler düzeyindeki uygulamaları, günümüzde finans çevrelerinin incelemeye çalıştıkları önemli konular arasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
We see that today's financial markets as a result of globalization and technological advances has become more dependent on each other. Some businesses are not doing business in the country created international does not mean they are out of the financial environment. Therefore, all companies and even individuals are of direct relevance to international financial interactions. The effects of the change and transformation experienced in the financial environment directly affects all financial circles. The international financial strategies and techniques applied in the whole world is becoming a direct result of this interaction is concerned, the financial crisis and the resulting techniques are based on the prevention of risks is of paramount importance. The worldwide first, noting that the current account deficit, printing money for the increase in unemployment, income inequality adversely affects the worldwide financial community. Some developed countries with high added value products, developing countries are in some way trying to use their commercial advantage. In this case, it appears to be about financial stability on a global scale the obstacles put forward positive real data. Through hedging practices of firms, the formation of the level of preparedness against crisis likely macro and micro level, can be determined in advance of the risks and that these hedging purposes what their financial hedging practices, the importance for companies is a valuable information increasing with each passing day. Given the national and international financial crises and risks, and opportunities are put in front of businesses both threats. To have a deep impact of the international financial events, the country's political, economic and social factors to influence the radically, made it necessary to reveal the effects of the international financial events. Restrictive effect on the development of the effects of being very narrow closed embodiments international financial and business interaction is mostly negative. The people that go along with new financial system and the insatiable appetite of the business property of appetite, different cheating methods, emerging risks at international level and large-scale led to the financial crisis and in this case the protection (hedging) for techniques to emerge and also the development of new international financial techniques contributed. Be in search of new methods of financial system, international financial operations makes it sustainable. The introversion of business, unable to develop their understanding of the system right, not wrong method of demonstrating their strategic financial and financial techniques, It is not possible in terms of sustainability. the development and implementation of different financial products has become inevitable to financial circles. Changing the country and businesses knowing developing financial strategies and techniques to protect their profitability, throw more reliable steps forward, more profitable in terms of this case, enterprises and put forth a sustainable situation emerges in the form. Tried to develop the new economic instruments, protection (hedging) for use levels, developed hedging strategies and financial techniques, both theoretical level applications in both business level, it is today among the important topics they tried to examine the financial community.