Kawasaki hastalığında kobayashi skorunun incelenmesi
The investigation of kobayashi score in kawasaki's disease
- Tez No: 529842
- Danışmanlar: PROF. DR. SEZA ÖZEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kawasaki hastalığı, ĠVĠG direnci, koroner arter anevrizması, Kobayashi skoru, ekokardiyografi, Kawasaki disease, IVIG resistant, coronary artery aneurysm, Kobayashi score, echocardiography
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Kawasaki hastalığı (KH) çocukluk çağının en sık görülen vaskülitlerinden biridir. Koroner arter tutulumu, hastalığın en önemli komplikasyonu ve mortalitenin en önemli nedenidir. İntravenöz immünoglobulin (İVİG) direnci, İVİG infüzyonu bittikten en az 36 saat sonra devam eden veya tekrar eden ateş olarak tanımlanır. Bu çalışmanın amacı, Türk popülasyonunda İVİG direncini ve koroner arter tutulumunu öngörmede Kobayashi skorunun ve diğer parametrelerin başarısını değerlendirmektir. Bu çalışmaya, Haziran 2007-Şubat 2018 tarihleri arasında Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi'nde Kawasaki hastalığı tanısı alan ve hastaneye yatırılarak tedavi edilen 100 hasta dahil edilmiştir. Seksen beş (%85) hastanın İVİG yanıtlı olduğu, on beş (% 15) hastanın İVİG dirençli olduğu görülmüştür. 31(%31) hastada tanı anında ekokardiyografide koroner anevrizma saptanmıştır. Tek değişkenli analizler sonucunda 1 yaşından küçük olmak, yüksek eritrosit sedimentasyon hızı, yüksek beyaz küre sayısı, düşük hematokrit değeri koroner anevrizma için risk faktörü olarak saptanmış ancak çok değişkenli analizlerde beyaz küre yüksekliği ve hematokrit düşüklüğü koroner tutulum ile ilişkili bulunmuştur. İVİG-yanıtlı grup ile karşılaştırıldığında, İVİG-direnci olan grupta daha yüksek c-reaktif protein (CRP) ve gama glutamil transferaz (GGT) düzeyi saptanmış olup, çok değişkenli analizlerde sadece GGT yüksekliği, İVİG direnci ile ilişkili bulunmuştur. İVİG-dirençli ve İVİG-yanıtlı gruplar arasında yaş açısından istatiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır. Kobayashi skoru 20, Egami skoru 9, Formosa skoru 45, Harada skoru 54 hastada yüksek saptanmıştır. Ancak Türk toplumunda bu skorların hiçbiri ile İVİG direnci ve koroner tutulum arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanamamıştır.
Özet (Çeviri)
Kawasaki disease (KD) is one of the most common vasculitis of childhood. Coronary artery involvement is the most important complication of the disease and the major cause of the mortality. IVIG resistance is defined as persisting or recurring fever at least 36 hours after the end of intravenous infusion of immunoglobulin (IVIG). The aim of this study is to assess the success of the Kobayashi scores and other parameters in predicting IVIG resistance and coronary artery involvement in Turkish population. Patients who were diagnosed in the acute phase of Kawasaki disease at Hacettepe University Faculty of Medicine (Ankara,Turkey) between June 2007- February 2018 were retrospectively reviewed and included in this study. Of the 100 patients who were administered IVIG, 85 (85%) responded to IVIG treatment, whereas 15 (15%) were IVIG resistant. Coronary aneurysm was detected in echocardiography at diagnosis in 31 patients. As a consequence in univariate analyses, patients younger than 1 year, high erythrocyte sedimentation rate, high white blood cell count, low hematocrit were found to be the risk factors for coronary aneurysms but in multivariate analyses high white blood cell count, low hematocrit were statistically significant risk factors for coronary involvement. Compared with the IVIG-responsive group, the IVIG-resistant group had higher C-reactive protein(CRP) and gamma glutamyl transpeptidase (GGT) levels. In multivariate analyses high GGT levels was statistically significant risk factors for IVIG-resistance. No significant differences were found between the IVIG-resistant and IVIG-responsive groups in terms of age. Twenty patients had Kobayashi high-risk scores, 9 patients had Egami high risk scores. The Formosa score assigned 45 patients as high-risk. The Harada score assigned 54 patients as high-risk. None of these scores predicted coronary involvement and IVIG resistance in the Turkish population.