Sarıcıoğlu mevki (Battalgazi-Malatya) dolayının jeoteknik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of the geotechnical properties of Saricioğlu location (Battalgazi-Malatya) area
- Tez No: 529912
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sancaktar Mahallesi, Jeoteknik, Taşıma Güçü, Battalgazi, Jeoteknik Özellik, Sancaktar neighborhood, Geotechnical, Carrying Power, Battalgazi, Geotechnical Feature
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu yüksek lisans tezi kapsamında, Malatya ili, Battalgazi İlçesi, Sancaktar mahallesinde yer alan zeminlerin jeolojik, jeoteknik özellikleri incelenmiştir. Bu amaçla, inceleme alanında jeoteknik amaçlı 15 adet sondaj yapılarak, standart penetrasyon darbe sayısı ile zeminlerin kıvamı ve sıkılığı belirlenmiş, zemini temsil eden örnekler alınarak sınıflama, fiziksel, mekanik ve konsolidasyon özellikleri incelenmiştir. İnceleme alanında genel olarak Kuvarterner yaşlı düşük plastisiteli kil ve silt yapılıdır. Alüvyon içerisinde 3.00-7.00 m arası derinlikte yeraltı suyu bulunmaktadır. Kil ve siltin konsolidasyonsuz drenajsız kohezyonu 30.0-61.0 kN/m3, içsel sürtünme açısı 5-12 derece, Doğal birim hacim ağırlığı 17.73-20.02 kN/m3 olarak hesaplanmıştır. İnceleme alanındaki zeminlerde sıvılaşma potansiyeli beklenmemektedir.
Özet (Çeviri)
In the scope of this master thesis, the geological and geotechnical characteristics of the grounds in Malatya province, Battalgazi district, Sancaktar district have been examined. For this purpose, 15 drillings were made for the geotechnical purposes in the study area, and the consistency and tightness of the grounds were determined with standard penetration impact number. The samples representing the ground were taken and classification, physical, mechanical and consolidation properties were examined. In the stud yarea is mainly composet of there are low plasticity inorganic clay and silt with quartner age. In alluvium there is underground water between 3.00-7.00 m depth. The uncoated cohesion without clay and silt consolidation was calculated as 30.0-61.0 kN / m3, the internal friction angle was 5-12 degrees, and the natural unit volume was 17.73-20.02 kN / m3. Liquefaction potential is not expected in the grounds of the study area.