Gidya'nın etlik piliçlerde altlık materyali olarak kullanılması
Use of Gyttja as litter material in broiler chicken
  1. Tez No: 529915
  2. Yazar: GÜLÜMSER FORT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEYHAN YETER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Altlık, Ayak yastığı yangısı, Etlik piliç, Göğüs tüyü, Performans, Broiler, Chest feather, Foot-pad dermatitis, Gyttja, Litter material, Performance
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışmada,“Gidya”etlik piliçlerde altlık materyali olarak denenmiş, kontrol grubunda ise karaçam ağacı kaba talaşı kullanılmıştır. Çalışma, KSÜ Hayvansal Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezinde bulunan etlik piliç kümeslerinde yürütülmüştür. Çalışmada canlı ağırlık, yem tüketimi, yem dönüşüm oranı, ölüm oranı, ayak yastığı yangıları ve göğüs tüyü skorları incelenmiştir. Denemede standart 4 çeşit ticari yem kullanılmıştır. Muamelelerin ortalama canlı ağırlığa etkisi sadece 28. günde önemli bulunmuştur (P0.05). Ayak tabanı yangısı (foot-pad dermatitis) skorları ortalama değerleri 0.99 ve 1.44 olarak hesaplanmış ve muamelelerin etkisi önemli bulunmuştur (P0.05). Bu çalışma sonucuna göre gidyanın etlik piliç kümeslerinde alternatif bir altlık materyali olarak kullanılabileceği tespit edilmiştir. Ancak, piliçlerde ayak yastığı yangısının daha fazla olabileceğine ve kümeste toz problemine dikkat edilmelidir.
Özet (Çeviri)
In this study,“Gyttja”was used as a litter material in broiler chicks whilst pinewood shavings were used as control group. The study was carried out in broiler chickens grown in the farm of KSU Animal Production and Research Center. Four types of commercial feed were used and body weight, feed consumption, feed conversion ratio, mortality, foot-pad dermatitis and chest feather scores of the chicks were examined at the end of experimental period. The effect of the treatments on mean body weight was found to be statistically significant on day 28 only (P0.05) for feed consumption, feed conversion ratio and mortality rates. Foot-pad dermatitis scores of control and treatment groups were calculated as 0.99 and 1.44 respectively, and the effect of treatment was found to be notable (P0.05). The result of the current study suggest that Gyttja could be used as an alternative litter source for broiler house although it tends to be causing relatively more foot-pad dermatitis and dust problems.