Eski Mezopotamya ve Anadolu'da müzik
Music in ancient Mesopotamia and Anatolia
  1. Tez No: 529934
  2. Yazar: MERT YAMANER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANIM HANDE DUYMUŞ FLORIOTI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Mezopotamya, Anadolu, Müzik, Müzik aletleri, Müzisyenler, Mesopotamia, Anatolia, Music, Musical instruments, Musicians
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Doğadaki çeşitli sesleri taklit ederek müzik yapmaya başlayan insanoğlu zaman içerisinde duygu ve düşüncelerini ifade edebilmek için müziği kullanmaya başlamıştır. Daha tarihin ilk dönemlerinde bir annenin bebeğine söylediği ninni, ölen bir kişinin ardından yakılan ağıtlar veya çeşitli eğlencelerde, bayram kutlamalarında ve kralların verdikleri ziyafetlerde müziğe başvurulması müziğin günlük yaşamın önemli bir parçası olduğuna işaret eden unsurlardır. Çalışmamızda Eski Mezopotamya ve Anadolu toplumlarında müzik ve müziğin öğeleri üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda hem Mezopotamya hem de Anadolu'da yaşamış olan toplumlarda karşımıza çıkan müzisyenler ve kullandıkları müzik aletleri hakkında detaylı bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Having started to make music by simulating various sounds in nature. Human beings evolved to be able to use music to express their thoughts and feelings. Lullabies that a mother sings to her baby even at the beginning of history, laments sung after a dying relative or using music in festival celebriatons and feast throne by kings are elements indicating that music is the most important part of daily life. In our study music and elements of music in Ancient Mesopotamia and Anatolia were discussed. In this context, detailed information was given about musicians and their musical instruments observed in societies lived in both Mesopotamia and Anatolia.