Thomas Hobbes'a göre özgürlük ve birey kavramı
- Tez No: 530018
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİRPENÇ AKŞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Thomas Hobbes, Toplum Sözleşmesi, Devlet, Leviathan, Doğa Durumu, Özgürlük, Birey, Adalet, Thomas Hobbes, Social Contrat, State, Leviathan, State Of Nature, Freedom, İndividual, Justice
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Thomas Hobbes'un hayatı, İngiltere'nin iç sorunlar yaşayan; Monarşi, özel mülkiyet yani mülk sahipleri arasında yoğun tartışmaların yaşandığı zaman dilimine denk gelmektedir. XVII. yüzyıldaki İngiltere sadece iç çalkantılarla uğraşmamıştır. Aynı zamanda Hobbes dış saldırıların korkusuyla da yaşamıştır. Dışarıdan gelecek olan tehlikelerden biri de İspanya'nın İngiltere'ye saldıracağı endişesidir. Hobbes'un böylesine çalkantılı bir dönemden geçen İngiltere'sinde yaşamış olması onun felsefi fikirlerini etkilemiştir. Bu durum onun devlet ve devleti oluşturan halk, yöneten – yönetilen, eşitlik, adalet, doğal durum, egemenin hakları sınırları, özgürlükler gibi konulara ağırlık vermesine neden olmuştur. Felsefesinin ağırlık noktasını oluşturan bu kavramlara yaklaşımı diğer düşünürlerden farklı olmuştur. Onun diğer düşünürlerden farklı kılan husus; modern siyaset diyebileceğimiz anlayışın başlatıcısı olmasıdır. Hobbes, bu bağlamda modern devlet, adalet, sözleşme kavramlarının da öncüsü olmuştur. Ondan önce de bu kavramların var olduğu gerçeği düşünce tarihi literatürüne bakıldığında karşımıza çıkmaktadır. Hobbes, bu kavramları detaylı ve sistemli bir biçimde ele alarak diğerlerinden ayrılmıştır.
Özet (Çeviri)
Hobbes lived during the time, when Britain was administered monarchic and owners of property had dilemma among themselves. In the 17th century, Britain not just dealth with inner turmoils but also it dealth with exterior attacks just like Hobbes' thought. One of the exterior threat was the concern, that Spain would attack Britain. The fact that he lived in England which had been experienced a sensational period at that time his philosophical ideas. This situation led him to focus on topics such as state and public which constitues state, governing and governed people, justice, limits of sovereignty rights, and freedom. Hobbes approach to these concepts, which form the basis of philosophy differs from other philosophers. What differentiates him from other philosophers are that he is initiator of modern political understanding. In the context, Hobbes is also initiator of concepts like modern state, justice, and contract. When the historical literature is considered, the fact of existence of these concepts. Hobbes became different from others in that he handled these concepts in a detailed and systematic way.