Din eğitiminin bir hedefi olarak anlama (İnsan bütünsel-bağlamsal yaklaşım)
Understanding as a purpose of religious education (Human holistic-contextual approach)
- Tez No: 530065
- Danışmanlar: PROF. DR. MUALLA SELÇUK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Anlama Odaklı Eğitim, İnsan Bütünsel-Bağlamsal Yaklaşım, Religious Education, Understanding Focused Education, Human Holistic-Contextual Approach
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 290
Özet
Din eğitiminin öncelikli hedeflerinden birisi öğrencilerle dinî muhtevanın sorunsuz bir şekilde buluşmasını sağlamaya çalışmaktır. Ancak bu buluşmayı sağlarken din eğitimi faaliyetleri öğrencileri Kur'an metnine dair sadece bilgilendirmekle yetinmemeli aynı zamanda öğrencilerin metni anlamasını da sağlamalıdır. Bunun için Kur'an'ın metinsel niteliğinin, anlamanın doğasının ve öğrencilerin anlamayı hangi koşullarda gerçekleştirdiğinin açığa çıkarılması gerekmektedir. Buna bağlı olarak çalışmamızda anlamanın felsefî, teolojik ve eğitimsel temelleri belirlenmeye çalışılmıştır. Gadamer'in anlamaya ilişkin görüşlerine, çağdaş dönem Kur'an araştırmalarına ve bütünsel eğitim yaklaşımına dayanarak belirlenen bu temeller sonucunda din eğitimi alanı için yeni bir anlama yaklaşımı önerilmiştir. Bu yaklaşım alan uzmanlarını anlama süreçleri için metnin bağlamını ve insanın total varlık yapısını göz önünde bulundurmaya davet eden İnsan Bütünsel-Bağlamsal Yaklaşım'dır.
Özet (Çeviri)
One of the primary goals of RE is to try to ensure coming together of the students and the religious content seamlessly. However, while providing this, RE activities should not only inform the students about the text of Qur'an but also should provide students to understand it. For this, the textual attribute of the Qur'an, the nature of understanding and under which conditions the students realized the meaning must be revealed. Therefore, we have tried to determine the philosophical, theological and educational foundations of understanding in our study. As a result of these foundations, which are based on the ideas of Gadamer, the contemporary Qur'anic researches and holistic education, an understanding approach has been suggested for the field of RE. This approach is“Human Holistic-Contextual Approach”which invites the field experts to consider the context of the text and the holistic nature of the human being for the process of understanding.