Aksaray ilinde kültürel bir değer olarak inanç turizmi potansiyelinin incelenmesi
Investigation of the religion tourism potantial as a cultural value in Aksaray
- Tez No: 530089
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYDA FAİKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Kültür, İnanç, Turizm, İnanç Turizmi, Aksaray, Culture, Religion, Tourism, Religion Tourism, Aksaray
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
İnsan, yaratılışından bu yana bir nesneye ya da bir varlığa inanmaya ihtiyaç duymuştur. Bu kapsamda“din”kavramının ortaya çıkması ve kişilerin farklı dinlere inanması dünya üzerinde aynı dine mensup insanların birbirleri ile sürekli etkileşim halinde olmasına imkan sağlamıştır. Dini açıdan sürekli etkileşim içerisinde bulunan insanların yapmış oldukları seyahatler, kültürel anlamda belirtilen alternatif turizm çeşitleri arasından inanç turizmi başlığı altında değerlendirilmektedir. Ülkemizde inanç turizmi kapsamında her yıl birçok ziyaretçiye ev sahipliği yapan ve bununla birlikte İslam Dini ve Hıristiyanlık Dinine ait bir çok kutsal mekan ve dini değerlere sahip olan illerden biri de Aksaray‟dır. Çalışmanın temel amacı Aksaray ilinin inanç turizmi kapsamında mevcut potansiyelinin belirlenmesi ve belirlenen bu potansiyelin arttırılmasına ilişkin önerilerin sunulmasıdır. Çalışma kapsamında nitel araştırma yönteminden yararlanılmıştır. Çalışmanın literatür kısmında doküman analizi ve yöntem kısmında da yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Ayrıca elde edilen veriler betimsel ve içerik analiz teknikleri ile analiz edilmiştir. Bu kapsamda da Aksaray ilinde kamu ve özel sektörde çalışan üst düzey 20 yönetici ile birlikte 2 akademisyen ve 2 dernek başkanı olmak üzere 24 kişi ile yüz yüze görüşme yapılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular, tarihi, dini ve kültürel anlamda potansiyeli yüksek olan Aksaray ilinin, bu potansiyelden yeteri kadar yararlanamadığı sonucunu ortaya çıkarmıştır. Ayrıca Aksaray ilinin inanç turizmi kapsamında gelişiminin sağlaması için de öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Human has needed to believe in an object or an entity since its creation. In this context, the emergence of the concept of asına religion mensup and the belief of individuals in different religions have enabled the people of the same religion to interact with each other in the world. The travels made by people who are in constant interaction with the religious perspective are evaluated under the title of religious tourism among the alternative tourism types mentioned in the cultural sense. Aksaray is one of the cities that hosts many visitors every year within the scope of faith tourism in our country and also has many holy places and religious values belonging to the Islamic Religion and Christianity. The main aim of the study is to determine the potential of Aksaray province within the scope of faith tourism and to present suggestions about increasing this potential. Qualitative research method was used. In the literature section of the study, semi-structured interview technique was used in the document analysis and method section. In addition, the data were analyzed with descriptive and content analysis techniques. In this context, face-to-face interviews were held with 24 senior and 20 academicians working in public and private sectors, including 2 academicians and 2 chairmen. The findings of the study revealed that Aksaray, which has a high historical, religious and cultural potential, could not benefit from this potential. In addition, suggestions were made to ensure the development of Aksaray province within the scope of faith tourism.