Ortaçağ'da Suruç (11.-13. yy )
Ortaçağ'da Suruç (11.-13. yy )
- Tez No: 530090
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ALİCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Suruç, Diyar-ı Mudar, el - Cezire, Diyar-ı Rabi'a, Diyar-ı Bekr, Suruc, Diyar-i Mudar, al-Jezire, Diyar-i Rabi'a, Diyar-i Bekr
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Fırat ve Dicle nehirleri arasında kalan toprakların kuzeyini ifade eden el-cezire, Arap göçleriyle bir süre sonra buralara yerleşen Arap aşiretlerinin adını taşıyan üç tarihi bölgeye bölünmüştür. Bunlar; Rebîa, Mudar ve Bekr'dir Tezin konusu olan Suruç ise Diyar-ı Mudar adı verilen bölgede yer almaktadır.“Ortaçağ'da Suruç”(11-13.YY) adlı tezimiz üç bölümden oluşmaktadır. Tezin birinci bölümünde Suruç'un Adı ve Şehrin Tarihi Coğrafyasının değerlendirilmesi; ikinci bölümde İslamiyet öncesi ve İslamiyet sonrası Şehrin Siyasi Tarihi; üçüncü bölümde Şehrin Sosyo – Ekonomik Tarihi'nin değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The al-jezira, which refers to the north of the territory between the Euphrates and the Tigris rivers, is divided in to three historic regions bearing Arab tribes and Arabtribes' name. These; Rebîa, Mudar and Bekr. Suruc which is the subject of the thesis is located in the region called Diyar-i Mudar.“ Suruc in the Middle Ages ”(11th and 13th century) thesis consists of three parts. Evaluation of Suruc's Name and City's Historical Geography in the first part of the thesis; In the second part, Political History of City before Islam and after Islam; Suruc History in the third part; Socio – economic history of the city was evaluated.