Geri Dön

Pagan kültürde kehanet ve batı resminde kâhin kadınlar

Divination in Pagan culture and oracle women in western painting

  1. Tez No: 530161
  2. Yazar: HİLAL SUSAMCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİMGE ÖZER PINARBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Kehanet, Kâhin, Kâhine, Antik Çağ, Pagan Dönem, Delphoi, Pythia, Sibyl, Batı Resmi, Divination, Oracle, Woman Oracle, Ancient Age, Pagan Period, Delphoi, Pythia, Sibyl, Western Painting
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 389

Özet

Bu çalışma, pagan dönemin kehanet algısı ve pratiklerinden başlayarak bunların, kâhin kadınlar özelinde Batı resmine yansımalarını konu almayı amaçlamaktadır. Kehanet olgusunun ortaya çıkışı ve kehanet sözcüğünün etimolojisinin ele alındığı ilk bölümü takiben Antik Yunan'da kehanet merkezleri, bu merkezlerde uygulanan çeşitli yöntemler, söz konusu işlerden mesul kâhin ve kâhineler başta olmak üzere tapınaklardaki görevliler ayrıntılı bir şekilde ele alınmaya çalışılmıştır. Bu yöntem aynı şekilde Roma bölümünde de devam ettirilmiş, başta Sibyl Kitapları, Augurlar ve Haruspexler olmak üzere Roma'da uygulanan kehanet pratikleri hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca Delphoi başta olmak üzere kehanet merkezlerinin pek çok konuda olduğu gibi dini alanda da otorite olarak görüldüğü Yunan'dakinin aksine, Roma'da devlet kontrolünde gerçekleşen bu pratiklerin pek tabii bir otorite olan devlet dininden bağımsız düşünülememesi dolayısıyla, konuyu bağlamdan koparmamaya ve dağıtmamaya gayret göstererek, Roma dininden de söz edilmiştir. Sonraki bölümde, betimlerde yol gösterici olması adına, kâhinin kimliği konusu ele alınmış, sadece Yunan ve Roma ile sınırlı kalınmadan, farklı kimlikler altında kategorize edilen bu karakterlerin açıklamasına girişilmiştir. Dördüncü ve son bölümde ise, tüm bu bahsedilenlerin, kâhin kadınlar ile sınırlı olması koşuluyla, Batı resmine yansımaları incelenmiş, herhangi bir dönem ya da üslup kısıtlamasına gidilmeden, konuyla ilintili olarak ortaya çıkan tüm betimler mümkün olan sayıda ele alınmış ve ikonografik olarak değerlendirilmeye çalışılmıştır.

Özet (Çeviri)

The study aims to look through the reflections on the Western paintings of the elements related to divination which are, specifically oracle women, based on the perceptions and practises of prophecy of the pagan period. Following the first division in which the appearance of 'divination' phenomenon and the etymology of word of divination are referred, and it is tried to be explained in detail that divination centres in Ancient Greece, where were applied to the different methods and the officials consisting of mainly oracles and oracle women are situated. This same methodology proceeds in Roman chapter too; you are informed about the practises of divinations, mainly Sibylline Books, Augurs and Haruspices. In addition, mainly Delphi among the divination centres in Greece had also big authority over the religious matters as the other many matters; but it is naturally impossible to think that similar divination practises could be independent of the official state religion of which is heavy domination in Rome and so it is briefly touched on the religion of Rome as paying attention to not fall apart our context and digress from our related matter. In the next chapter, the character of oracle is mentioned so that it will guide us in the related representations, and these characters categorised into the different identifications are tried to explain without confined ourselves to only Roman and Greece issues. In the last chapter, what we previously mentioned is examined to the reflections on the Western paintings provided that restricted to the subject of oracle women, it is tried to commentate in iconographic way and examine a reasonable number of representations related to our subject as soon as possible, without confined ourselves to any time period or any style.

Benzer Tezler

  1. Antik Yunan, Roma ve Erken Bizans Dönemleri sanatlarında göğe yükselişin İkonografisi

    Iconography of ascension in the arts of The Ancient Greece, Rome and The Early Byzantine Periods

    ŞEBNEM ERSİN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Sanat TarihiMimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi

    Sanat Bilimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. GÜLGÜN KÖROĞLU

    PROF. DR. CHRİSTİNE ANNETTE MARGRİT ÖZGAN

  2. Aziz Nikolas ve Demre Aziz Nikolas Kilisesi

    St. Nicholas and Demre St. Nicholas Church

    EMRE AKÇA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    DinUşak Üniversitesi

    Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ SALİHA ESEN

  3. İslam tasvir sanatında ejderin ölümü

    Death of dragon in Islamic painting

    GÜLSEN TEZCAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2001

    Sanat TarihiHacettepe Üniversitesi

    DOÇ. DR. SERPİL BAĞCI

  4. Kelam literatüründe nübüvvet karşıtlığı sorunu

    The problem of opposition to prophethood in kalam literature

    LÜTFİ BOZKALE

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    DinAnkara Üniversitesi

    Kelam Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. İBRAHİM ASLAN

  5. Osmanlı siyasal modernleşmesi

    Political modernity of Ottaman

    MELİKŞAH CAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    HukukSelçuk Üniversitesi

    Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ALİ ACAR