Yabancı sermaye şirketlerinin finansal performans değerlemesi BİST de bir uygulama
Foreign capital companies financial performance evaluation stock market İstanbul a application
- Tez No: 530170
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAFİZE MEDER ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Doğrudan Yabancı Yatırım, Performans, Finansal Performans Ölçütü, Foreign Direct Investment, Performance, Financial Performance Criteria
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Doğrudan yabancı yatırımlar (DYY), ülkelerin kendi ülkeleri dışında yatırım yapmasıyla meydana gelen sınırlar ötesi ticaret olarak tanımlanmaktadır. İkinci Dünya Savaşının ardından küreselleşme hareketleriyle birlikte yaygınlaşan DYY'lerin miktarlarında 1980'lerden itibaren büyük artışlar yaşanmıştır. Az gelişmiş ülkelerin en önemli problemlerinden biri sermaye eksikliğidir. Bu ülkeler yatırım için gereksinim duyduğu sermayeyi yabancı sermaye ile sağlamaktadır. Gelişmekte olan ekonomiler tarafından bir finansman aracı olarak tercih edilen DYY'nin önemi giderek artmaktadır. Ülkemiz de daha fazla yabancı sermaye çekmeye çalışmaktadır. İşletmeler faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan sonuçları değerlendirerek ne kadar başarılı olduklarını bilmek isterler. Bu değerlendirmeleri yaparken çeşitli performans ölçüm sistemlerinden faydalanırlar. Performans ölçümünde finansal analiz ayrı bir sınıf olarak değerlendirilmelidir. Çünkü işletmelerin karar alıcılarının doğru kararlara ulaşmada kullanmaları gereken en önemli yöntemlerden biri finansal analizdir. Bu çalışmada, doğrudan yabancı sermayenin ne anlam taşıdığı, Türkiye ve diğer ülkelerde dağılımının ne şekilde olduğu araştırılmıştır. Çalışmada Türkiye'deki yerli firma ve yabancı sermayeli firmaların uygulamaları ele alınmıştır. Firmaların temel finansal oranları hesaplanarak karşılaştırmalı bir analiz ortaya konmuştur. Bu uygulamada analiz metodu olarak; Tanımsal İstatistikler, Korelâsyon Analizi, Ortalamalar Arası Fark Analizi ve Regresyon analizinden faydalanılmıştır. Araştırmanın sonucunda; genel olarak yabancı sermayeli firmaların yerli sermayeli firmalara kıyasla daha iyi bir performans sergilediğine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Foreign direct investments (FDI) are defined as a cross border trade that is an investment implemented at outside of home countries by countries. FDI widespreading in the second world war after has become great amount raises with the globalisation movement in the from 1980s. One of the most significant problems of the underdeveloped countries is the deficiency of capital. The requirement capital for the investment in the this countries be provided by foreign investment. By developing economies which is prefered as contact financing is gradually incresead importance foreign direct ınvestment. In our country is so more studyed with pull in foreign direct ınvestment. The entities want to know how succesful they are by evaluating the outputs of the operational activities. Various performance measurement systems are used for evaluation. Financial analysis must be considered as a different class in performance evaluation. Because, one of the most important ways while reaching right decisions in enterprises that administrators must use is financial analysis. In this study, have examined what foreign direct investment how it is distirubed both in Turkey and in other conturies and the motives behind the FDI decision. In study, have been taken up native and foreign capital firms practices of Turkey. Firms base financial rates calculately revealed one analysis comparatively. In this application as the analysis method is benefited Descriptive Statistics, Colleration Analysis, Averages İnter Difference Analysis, Regression analysis. Following the search, foreign capital firms by comprasion native capital firms generally has reached on display more well a performance.