Geriatrik hastalarda D vitamini eksikliğinin yürüme ve denge parametreleri üzerine uzun dönem etkisi
Geriatrik hastalarda D vitamini eksikliğinin yürüme ve denge parametreleri üzerine uzun dönem etkisi
  1. Tez No: 530171
  2. Yazar: ZEHRA YAĞMUR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. AHMET TURAN IŞIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Geriatri, Geriatrics
  6. Anahtar Kelimeler: D vitamini eksikliği, denge, yürüme
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geriatri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Amaç: D vitamini eksikliği geriatrik olgularda sık görülen bir sağlık sorunudur. Yapılan çalışmalarda D vitaminin kalsiyum homeostazı, kas iskelet sağlığı ve birçok kronik hastalık ile ilişkili olduğu ortaya konmuştur. Bu çalışmada geriatrik hastalarda D vitamini eksikliğinin yürüme ve denge parametreleri üzerine uzun dönem etkisi araştırılmak istenmiştir. Yöntem: Ocak 2013-Mayıs 2018 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi geriatri kliniğine başvuran, ayrıntılı geriatrik değerlendirme (AGD) uygulanan 370 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar 0-6-12. Ay olmak üzere retrospektif incelendi. Hastaların sosyodemografik özellikleri, kronik hastalık özgeçmişleri, kullandığı ilaçlar ve ilaç sayısı ile laboratuvar bulguları değerlendirildi. Hastalar D vitamini düzeyine göre 3 gruba ayrıldı. Denge ve fonksiyon testleri açısından gruplar arasında başlangıçta ve bir yılın sonunda farklılık olup olmadığı irdelendi. Bulgular: Çalışmaya 370 kişi dahil edildi. Hastalar Grup I D vitamin seviyesi 10 ng/ml altında olanlar, Grup II D vitamini 10-19 ng/ml arasında olanlar, Grup III D vitamin seviyesi 20 ng/ml ve üzeri olanlar olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Gruplar eğitim durumu dışında sosyodemografik özellikleri, kronik hastalık özgeçmişleri, kullandıkları ilaç sayısı açısından benzerdi (p>0,05). D vitamin seviyesi 20 ng/ml ve üzerine olan grubun eğitim seviyesinin daha yüksek olduğu görüldü (p< 0,05). Başlangıçta D vitamini seviyesi 10 ng/ml atlında olan grubun Tinetti denge ve Tinetti total skorunun daha düşük olduğu görüldü (p0,05). Sonuç: Bu çalışmada D vitamini düzeyi ile denge ve yürüme fonksiyonları arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. D vitamini seviyesi 10 ng/ml altında olan grupta bu fonksiyonlarda bozulma olduğu, D vitamin seviyesinin artmasıyla bu fonksiyonlarda iyileşme olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle D vitamini eksikliği geriatrik popülasyonda taranmalı erken teşhis ve tedavi edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Purpose : Vitamin D deficiency is a common health problem in geriatric population. Recent trials have shown that Vitamin D is associated with calcium homeostasis, muscle skeletal health and many chronic diseases. In this study, it is desired to investigate the long-term effects of vitamin D deficiency on gait and balance parameters in geriatric patients. Methods : Between January 2013 and May 2018, 370 patients who applied to geriatric clinic of Dokuz Eylul University Hospital , underwent detailed geriatric assessment (AGD) were included in the study. Patients retrospectively screened in 0.-6.-12. months. Sociodemographic characteristics of patients, chronic disease history, drugs used and number of drugs, laboratory findings were evaluated. Patients were divided into 3 groups according to vitamin D level. In terms of balance and function tests, it was examined whether there was any difference between groups at the beginning and at the end of one year. Results: 370 people were included in this study. Patients were divided into three groups ; Group I vitamin D level below 10 ng / dl, Group II vitamin D level 10-19 ng / ml, group III vitamin D level 20 ng / ml and over. Sociodemographic characteristics, chronic disease history, number of drugs used were similar in the groups except education (p> 0,05). The educaiton level was higher in Group III (Vitamin D level > 20 ng/dl ) (p< 0,05). At baseline, Group I (Vitamin D level