Neonatoloji yoğunbakım ünitesinde takip edilen yenidoğanlarda mortalite ve morbidite risk faktörleri
Mortality and morbidity risk factors of newborns in neonatology intensive care unit
  1. Tez No: 530179
  2. Yazar: SERHAT YAVUZKILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CELAL DEVECİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, Mortalite, Risk faktörleri, Newborn, Mortality, Risk Factors
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç Başta prematüre bebekler ve hasta bebekler olmak üzere günümüzde yenidoğan ünitelerinde binlerce hasta takip edilmektedir. Gerek yeni tedavi gerekse de ileri düzey malzemelere sahip 3. Basamak neonatoloji yoğun bakım ünitelerinin sayılarının artması nedeniyle yenidoğan bebeklerin mortalite ve morbidite oranları giderek azalmaktadır. Buna rağmen yenidoğan bebeklerde mortalite ve morbidite oranları istenilen seviyelerde değildir. Bu mortalite ve morbiditeyi etkileyen birçok faktör vardır. Bu çalışmada bu risk faktörlerinin belirlenmesi amaçlandı. Materyal ve Metod Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD, Neonatoloji kliniğinde 1 Ocak 2016 ve 31 Aralık 2017 tarihleri arasında yatan, dosyalarına ulaşılan ve dosyalarındaki bilgiler tam olan olguların dosyaları retrospektif olarak tarandı. Olguların verileri mortalite açısından karşılaştırıldı. Bu çalışma için Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi etik kurulundan etik onayı alındı. Bulgular Olgular, 599 (%48.5 ) kız ve 636 (%51.5) erkek olmak üzere toplam 1235 olgudan oluştu. Olgularda respiratuvar distres sendromu %31.4, solunum sıkıntısı %46.3, sepsis %25.4, intrakraniyal kanama %5, hidrosefali %5.4, mekonyum aspirasyon %6.3, hiperblirubinemi %50.2, diyabetik anne bebeği %3.1, preeklamtik anne bebeği %11.5 ve konjenital kalp hastalığı %2.9 oranında bulundu. Olgular doğum kilosu ve haftasına göre değerlendirildiğinde mortalite oranları 28 hafta ve altı olan bebeklerde %36.4, 29-32 hafta olan bebeklerde %16.8, 33-37 hafta olan bebeklerde %9, 38 hafta ve üstü olan bebeklerde %14.7, 1000 gr ve altı olan bebeklerde %37.5, 1001-1500 gr olan bebeklerde %16, 1501- 2000 gr olan bebeklerde %14, 2001-2500gr olan bebeklerde %15.7, 2501 gr ve üstü olan bebeklerde %9.7, preterm bebeklerde %17.3 ve term bebeklerde %9 olarak bulundu. Olgular gestasyon haftasına göre değerlendirildiğinde sepsis oranları 28 hafta ve altı olan bebeklerde %33.6, 29-32 hafta olan bebeklerde %30.5, 33-37 hafta olan bebeklerde %26, 38 hafta ve üstü olan bebeklerde %17.7, 1000 gr ve altı olan bebeklerde %36.4, 1001-1500 gr olan bebeklerde %35.5, 1501-2000 gr olan bebeklerde %26.2, 2001-2500gr olan bebeklerde %16.8, 2501 gr ve üstü olan bebeklerde %20.9, preterm bebeklerde %28.8 ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde %28 olarak bulundu. Sonuç Sonuç olarak günümüzde mortalite için en önemli risk faktörü halen erken doğumlardır. Bunun yanında respiratuar distres sendromu, sepsis, intrakraniyal kanama, konjenital kalp hastalıklar ve diğer anomaliler engellenmesi gereken önemli rik faktörleridir.
Özet (Çeviri)
Aim Today, thousands of patients in newborn units are being followed, especially premature infants and sick babies. The mortality and morbidity of neonatal infants are decreasing due to the increase in the number of neonatal intensive care units for both the new treatment and advanced materials. However, the mortality and morbidity levels of newborn infants are not at the desired level. There are many factors affecting this mortality and morbidity. The aim of this study was to determine these risk factors. Materials and Methods Dicle University Medical Faculty Hospitals, Child Health and Diseases Department, The files of the patients who were hospitalized at the Neonatology Clinic between January 1, 2016 and December 31, 2017 and who had access to their files and whose information was complete were retrospectively reviewed. Data were compared in terms of mortality. Ethical approval was obtained from the ethics committee of Dicle University Medical Faculty for this study. Findings The 1235 cases were composed of 599 (48.5%) female and 636 (51.5%) male. Respiratory distress syndrome 31.4%, Respiratory distress 46.3%, Sepsis 25.4%, Intracranial hemorrhage 5%, Hydrocephalus 5.4%, Meconium aspiration 6.3%, Hyperblirubinemia 50.2%, Diabetic mother infant 3.1%, Preeclamptic mother infant 11.5%A and Congenital heart disease 2.9%were found in cases. When the cases were evaluated according to birth weight and week, the mortality rate was 36.4%in infants less than 28 weeks of age,16.8%in infants aged 29-32 weeks, 9%in infants aged 33-37 weeks, 14.7%in infants older than 38 weeks and above, 37.5%in infants less than 1000 g and 16%in infants with 1001-1500g, 14.7%in infants with 1501-2000g infants, 15.7%in infants with 2001-2500g, 9.7%in infants with 2501g and over, 17.3%in preterm infants and 9%in term infants. When the cases were evaluated according to gestation week, sepsis rates were found to be 33.6%in infants under 28 weeks and 30.5%in infants with 29-32 weeks, 26%in infants with 33-37 weeks, and 17.7%in infants 38 weeks and older, 36.4%in babies with 1000g and under, 35.5%in infants with 1001-1500g, 26.2%in infants with 1501-2000 g, 16.8%in infants with 2001-2500g, 20.9%in infants with 2501g or more, 28.8%in preterm infants and 28%in low birth weight infants. Conclusion As a result, the most important risk factor for mortality is still premature birth. In addition, respiratory distress syndrome, sepsis, intracranial hemorrhage, congenital heart disease and other anomalies are important factors to be avoided.