Çocuk hematoloji ve onkoloji polikliniğinde izlenen demir eksikliği ve anemisi tanılı hastalarda vitamin B12 folat ve vitamin D eksikliklerinin karşılaştırılması
The comparison of vitamin B12 folat and vitamin D differences in patients with iron deficiency and anemia diagnosed in children's hematology and oncology polyclinic
- Tez No: 530180
- Danışmanlar: DR. İLYAS TOLGA ERKUM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Demir eksikliği anemisi, Vitamin B12 eksikliği, Folat eksikliği, Vitamin D eksikliği, Iron deficiency anemia, Vitamin B12 deficiency, Folate deficiency, Vitamin D deficiency
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmamızda hastanemiz Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Kliniği'nde demir eksikliği ve anemisi ön tanısıyla takip edilen hastalardaki diğer vitamin eksiklikleri retrospektif incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamızda Haziran 2017-Haziran 2018 tarihleri arasında hastanemiz Çocuk Hematoloji ve Onkoloji polikliniğinde demir eksikliği ve anemisi ön tanısıyla takip edilen 5-10 yaş arası 197 hastanın vitamin B12, folat ve vitamin D eksiklikleri retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Çalışma Haziran 2017- Haziran 2018 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Dr. Sadi Konuk Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Polikliniği'ne demir eksikliği ve anemisi tanısı ile başvuran %66.5'i (n=131) kız, %33.5'i (n=66) erkek olmak üzere 5-10 yaş arası toplam 197 çocuk ile yapılmıştır. DEA tanısı alan 107 hastanın bakılan vitamin B12, folat ve vitamin D eksiklikleri incelendiğinde vitamin B12 eksikliği %18,3, folat eksikliği %20,3 vitamin D eksikliği %81,7 saptanmıştır. Cinsiyete göre incelendiğinde vitamin eksikliklerinin özellikle kız çocukılarında fazla olduğu gözlenmiştir. Sonuç: Demir eksikliği ve anemisi özellikle çocukluk yaş grubunda nütrisyonel eksikliğe bağlıdır. Bizim çalışmamızda da saptadığımız üzere çocuklarda vitamin ve element eksikliklerinin ana sebebi beslenme yetersizliği olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of this study was to retrospectively examine other vitamin deficiencies in pediatric patients who were followed-up with iron deficiency and anemia. Materials and Methods: In this study, vitamin B12, folate and vitamin D deficiencies of 197 patients between the ages of 5-10 years who were followed with the diagnosis of iron deficiency and anemia in our pediatric hematology and oncology outpatient clinic between June 2017 and June 2018 were retrospectively analyzed. Results: The study was carried out between June 2017 and June 2018 in Turkish Republic of Northern Cyprus. Health Sciences University Bakırköy A total of 66.5% (n = 131) girls with a diagnosis of iron deficiency and anemia were enrolled in Sadi Konuk Research and Application Hospital, Pediatric Hematology and Oncology Outpatient Clinic. Made with children. When vitamin B12, folate and vitamin D deficiencies of 107 patients with RIA were examined, vitamin B12 deficiency was found to be 18.3%, folate deficiency was 20.3% and vitamin D deficiency was 81.7%. When examined according to gender, vitamin deficiencies were observed especially in girls. Conclusion: Iron deficiency and anemia are due to nutritional deficiency, especially in childhood. As we found in our study, we think that the main reason of vitamin and element deficiencies in children is nutritional deficiency.