Farklı yetiştirme ortamlarının kordes gülünün gelişimine etkileri
Effects on kordes rose growth of different growing media
- Tez No: 530296
- Danışmanlar: PROF. DR. CEVDET ŞEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Atıksu arıtma çamuru, Bitki gelişimi, Kordes gülü, Yetiştirme ortamları, Cattle manure, Growing media, Kordes rose, Sewage sludge
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu araştırma Konya ekolojik şartlarında Konya Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı deneme istasyonunda 2014 yılında yürütülmüştür. Denemede materyal olarak atıksu çamuru (ASÇ), ponza (P), torf (T), sığır gübresi (SG), kokopit (K), orman toprağı (OT), kompost (KO) ve toprak (TO) kullanılmış olup, test bitkisi olarak Kordes (Maxi vita) gül çeşidi yetiştirilmiştir. Araştırma tesadüf parsellerinde deneme deseninde, beş tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Denemede 20 adet farklı bitki yetişme ortamları kullanılmış olup, altı farklı çiçeklenme döneminde bitki ölçümleri yapılmıştır. Yetiştirme ortamlarının farklı çiçeklenme dönemlerinde Kordes gülünün bitki boyu, gonca sayısı, taç yaprak sayısı, çiçek sayısı, çiçek çapı, gül rengi üzerine etkisi incelenmiştir. Deneme sonuçlara göre; incelenen özellikler bakımından yetiştirme ortamları ve bitki gelişimleri arasında istatistiki olarak önemli farklılıklar tespit edilmiştir. Buna göre sığır gübresiz yetiştirme ortamlarında en yüksek bitki gelişimi T uygulamasında ölçülürken, 1 hacim T + 1 hacim ASÇ uygulaması da T uygulamasına yakın bitki gelişimi göstermiştir. Sığır gübreli yetiştirme ortamlarında ise en yüksek bitki gelişimi 4OT+2P+1T+1SG, 4ASÇ+2P+1T+1SG ve 4KO+2P+1T+1SG şeklinde hazırlanan yetiştirme ortamlarından elde edilmiştir. Bu nedenle hem torftan ekonomi sağlaması ve hem de atık su arıtma çamurunun geri dönüşüme kazandırılmasına bakımından bu uygulamalar pratik kullanımlar için önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in 2014 at Konya Metropolitan Municipality Park and Garden Presidency trial station in Konya ecological conditions. In the experiment, sewage sludge (ASÇ), ponza (P), peat (T), cattle manure (SG), cocopit (K), forest soil (OT), compost (KO) Kordes rose varieties were grown. The study was conducted in randomised experiment design with five repetitions. 20 different plant growth media were used in the experiment and plant measurements were determined at six times in the flowering period. The effects of different growing media on plant height, number of buds, number of petals, number of flowers, flower diameter, rose colour of Kordes roses were investigated in different flowering periods. According to the results; between growing media and plant growth were found by statistically significant differences. The highest plant growth in growing media without cattle manure was measured in T application, whereas the application of 1 volume T + 1 volume ASÇ showed similar effects as the T application. In cattle manure, the highest plant growth was obtained from the growing media prepared as 4OT + 2P + 1T + 1SG, 4ASC + 2P + 1T + 1SG and 4KO + 2P + 1T + 1SG. For this reason, these applications are recommended for practical use in terms of economy of the peat as well as recycling of the waste water treatment mud.