Seyf-i Fergânî'nin gazellerinin incelenmesi
The analysis of Seyf-i Fergânî's ghazels
  1. Tez No: 530371
  2. Yazar: HAKAN YAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYİS DEĞİRMENÇAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Seyf-i Fergânî, gazel, din, tasavvuf, toplum, tabiat-âlem, Seyf-i Fergânî, ghazel, religion and mysticism, society and nature-universe
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fars Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 363
Özet
Seyf-i Fergânî, XIII. yüzyılın ikinci çeyreğinde Fergânada dünyaya gelmiştir. Bir süre Tebriz'de kaldıktan sonra Anadolu'ya gelmiş ve Aksaray'da ikamet etmiştir. Ömrünün sonuna kadar bu şehirde yaşayan ve bir iki şiir dışında zamanın hükümdarlarını, emirlerini ve devlet erkânını övmeyen mutasavvıf bir şairdir. Kaside, kıta, gazel ve rubâi nazım türlerinden müteşekkil 10.277 beyitten oluşan bir divanı vardır. Bu çalışma bir giriş ve dört bölümden oluşmaktadır. Girişte, Seyf-i Fergânî'nin hayatı, edebî kişiliği ve divanı hakkında bilgi verilmiştir. Divandaki 6811 beyitten oluşan gazeller; birinci bölümde, dil, vezin, vezin oranları, kafiye, redif ve edebî sanatlar açısından; ikinci bölümde, din ve tasavvuf; üçüncü bölümde toplum; dördüncü bölümde ise tabiat-âlem yönünden incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Seyf-i Fergani was born in Fergâna in the second quarter of the 13th century. After staying in Tebriz for a while, he came to Anatolia and he lived in Aksaray. Seyf who lived in this city until the end of his life and does not praise the rulers, viziers and statesman of the time except for one or two poems, is a mystic poet. There is a divan consisting of 10,277 couplets composed of ode, verse, ghazel and rubâi poetry genres. This study consists of an introduction and four chapters. In the introduction, information is given about the life, literary personality and divan of Seyf-i Fergânî. The ghazels from 6811 couplets in the divan are investigated according to; language, meter, usage rate of meter, rhyme, epiphora and literary terms In the first chapter, religion and mysticism in the second chapter, society in the third chapter and nature-universe in the fourth chapter.