Kocaeli ili Balkan muhacir ağızları
Balkan immigrant dialeckts of Kocaeli city
  1. Tez No: 530385
  2. Yazar: ASUDE SAMSUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHARREM ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Balkan, ağız, muhacir, söz varlığı, ses bilgisi, şekil bilgisi, Balkan, dialect, immigrant, vocabularies of dialects, phonetic, morphology
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Balkan Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 832
Özet
Ağızlar, ölçünlü dilin özellikleriyle birlikte eski ve farklı dil özelliklerini barındıran bir yapıya sahiptir. Ayrıca ağızlardan oldukça zengin söz varlığı malzemesine de ulaşılabilir. Ağızların söz varlığını teşkil eden bu sözcüklerin tespit edilmesi, Türk dilinin zenginliğini ortaya koymak adına çok önemlidir. Bu sebepler göz önünde bulundurulduğunda bütün ağızların dil özelliklerinin ve söz varlıklarının bilimsel yöntemlerle belirlenmesini sağlayan ağız çalışmaları dil tarihi ve kültürü açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada Kocaeli'de yaşayan Balkan muhacirlerinin ağız özellikleri tespit edilmiştir. Bu tespitler yapılırken kullanılan malzeme Balkan muhacirlerinin yerleştiği 50 köyden derlemeler yapılmıştır. Çeviriyazı işaretleriyle yazıya aktarılan metinler üzerinden sesbilgisi ve şekil bilgisi incelemesi yapılmıştır. Ayrıca bölgenin söz varlığını yansıtan bir sözlük hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Dialects have an extensive structure that harbors old and different language features as well as the features of standard language. Also, it is possible to reach a highly rich content of vocabulary through dialects. It is of great importance to determine these words that represent the vocabulary of dialects and that are no more in use in standard Turkish, for proving the richness of Turkish language. When these reasons are considered, studies on dialects which determine the language features and vocabularies of dialects through scientific techniques, are highly significant in terms of language, history and culture. In this study, dialect features of Balkan immigrants in Kocaeli are determined. The materials of these determinations are the collations gathered from fifty villages that Balkan immigrants have settled. Phonetics and morphology analysis were made on the texts that were transformed into written form with transcription signs. Also, a dictionary that includes the vocabulary has been developed.