Mustafa Reşîd – İnşâ Mu'allimi (inceleme-metin)
Mustafa Reşîd – Inşâ Mu'allimi (study and text)
- Tez No: 530409
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mustafa Reşid, İnşâ Mu'allimi, inşâ/letter writing, münşeât/letter book, letter
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 346
Özet
Bu çalışma, Mustafa Reşid'in Hicrî 1310 yılında İstanbul'da eski harflerle Enver Efendi Matbaası'nda neşredilen İnşâ Mu'allimi adlı eseri hakkında yapılmıştır. İnşâ Mu'allimi, kapsamlı bir inşa-münşeat kitabıdır. Resmî mektuplar, özel mektuplar, hukuki konularla ilgili dilekçeler ve çeşitli senet örnekleri eserin ana bölümünü oluşturmaktadır. Üslûb-ı Müzeyyen ü 'Âlîye Misâl başlığı altında bir kısmı Türkçe, bir kısmı ise tercüme olan eserlerden alıntılar yapılmış, adeta küçük bir antoloji örneği verilmiştir. Bu özelliği ile İnşâ Mu'allimi diğer inşa kitaplarından ayrılmaktadır. Çalışmamızın giriş bölümünde yazarın hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiş, inşa-münşeat kavramları üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde İnşâ Muallimi'nde yer alan teorik bilgiler sadeleştirilerek özetlenmiş, burada yer alan yazı örnekleri gruplanmış, tablo halinde verilmiştir. İkinci bölümde bu kavramlar tek tek açıklanmıştır. Üçüncü bölümde eserin metni latinize edilmiştir. Sonuç bölümünde çalışmamızın genel bir değerlendirmesi yapılmış ve kaynakça bölümü ile çalışmamız bitirilmiştir. Anahtar Sözcükler Mustafa Reşid, İnşâ Mu'allimi, inşâ, münşeât, mektup.
Özet (Çeviri)
This study is built about“İnşâ Mu'allimi”which is published at“Enver Efendi”print house with Ottoman alphabet in İstanbul in 1310 (hijri calendar) by Mustafa Reşid. İnşâ Mu'allimi is a comprehensive book of inşâ/letter writing. Main parts of book consists of formal letters, private letters, judicial petitions and some examples of bills. The heading of Üslûb-ı Müzeyyen ü 'Âlîye Misâl contains some parts in Turkish langugae and some part of translation texts and almost a small antology example. Thanks to this feature it differentiates from other boks. In our prolog chapter, there are some informations about author's life, his publishes, and also some terms about inşa/letter writing and münşeat/letter book. In first chapter, theoretical informations in İnşâ Muallimi is sumed up by simplifying and examples of literal are clustered, and charted. In second chapter, these terms are explained one by one. In third chapter, the text translated to Latin alphabet. In final chapter, we did a common evaluation of our study and with bibliography part we finished our study.