Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun 'Yaban' romanında söz dizimi
From of Yakup Kadri Karaosmanoğlu's novel titled wild (Yaban) syntax
  1. Tez No: 530497
  2. Yazar: ALİ SEVER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ALTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Syntax, word groups, sentence, wild
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun Yaban romanı, söz dizimi kapsamında kelime grupları ve cümle bakımından, sayfa seçimi yapılmadan sondaj yöntemiyle incelenmiştir. Millî Mücadele yıllarına ışık tutan ve içeriğiyle tartışmaları beraberinde getiren Yaban romanının söz dizimi çalışmasında asıl gaye, Türkçenin söz dizimi ve cümle yapısını ortaya koymaktır. Bu çalışma, giriş bölümü dışında dört bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında eseri incelenen yazarın hayatı, edebi şahsiyeti ve eserleri ile ilgili bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde kelime grupları örneklerle açıklanmıştır. İkinci bölümde Türkçenin cümle yapısı ve unsurları metinden örneklerle ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, kelime grupları ve cümle türleri seçilen örnekler üzerinde incelenmiştir. Dördüncü bölümde de söz dizimi ve eseri incelenen yazarın dili üzerine bir değerlendirmede bulunulmuştur. Son olarak Kaynakça bölümünde ise çalışma boyunca başucumdan ayırmadığım, bilgilerinden istifade ettiğim kaynaklar liste halinde verilmiştir. Yaban'ın söz dizimi incelenirken sadece Türkçenin söz dizimine örnekler verilmedi; aynı zamanda yaklaşık yüzyıl önce kullanılan dilin özelliği ve yazarın üslubu da yansıtılmaya çalışıldı. Kısacası; Yaban, konusuyla bir döneme ışık tutarken anlatım biçimiyle de Türkçemizin zaman tünelinde yaptığı yolculuğa tanıklık etmiştir. Anahtar Kelimeler :Söz dizimi, kelime grupları, cümle, Yaban
Özet (Çeviri)
In this study, word groups and sentence structures of Yakup Kadri Karaosmanoğlu's novel titled Wild (Yaban) have been examined within the scope of syntax by drilling and scanning method, without the choice of page. The main aim of the study of wild novel, which sheds light on the years of National Struggle and brings controversy with its contents; is to show the richness of words and structure in Turkish Language. This study consists of four parts except for the introductory section. In the introduction, information about the life of the author, literary personality and works studied is given. In the first chapter, the stages in which the groups of words are handled by the historical course are explained with examples. In the second part, the sentence structure and elements of Turkish Language are explained with examples from the text. In the third chapter, word groups and sentence types are examined in the form of practice. In the fourth chapter, the syntax of our language and the language used by the author is examined. In the bibliography section, the sources I have taken the information from which I have benefitted a lot throughout the study are listed. While the words of the wild were examined, only the examples of the words of the Turkish Language were given; but also, the characteristic of the language used about a century ago and the style of the author were also tried to be reflected. In short; the novel Wild, while setting light to the subject, it has witnessed the journey made in the time tunnel of our Turkish language by way of its narration.