KOBİ'lerde finansal tabloların kredi temerrüddü önemi ve bir uygulama
The significance of financial statements towards loan default
- Tez No: 530562
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KIYILAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal tablolar, KOBİ, Kredi temerrüddü, Finacial statements, SME's, credit default
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Araştırma Pride Microfinance Limited, Uganda özelinde kredi temerrüt olaylarına yol açan konular üzerinde yoğunlaşmıştır. Çalışmanın amacı; i. KOBİLER tarafından hazırlanan finansal tabloların kalitesi ve kredi temerrüdünün Pride Microfinance Limited, Uganda kuruluşu üzerinde oynadığı rolü belirlemek. ii. Seçilmiş KOBİLERDE finansal tabloların kredi temerrüdüne karşı korumanın ölçüsünü değerlendirmek. iii. Seçilmiş KOBİLERDE kişisel karakterin kredi temerrüdünü etkileyip etkilemediğini değerlendirmek. iv. KOBİLERİN yukarıdakilerin dışında Pride Microfinance Limited, Uganda içinde kredi temerrüdünün diğer nedenlerini incelemek, Araştırmada, çalışma bulgularının esasını kavramak amacıyla, gerek niteliksel gerekse niceliksel verileri elde etmek için enine kesit çalışma tasarımı ve karışık yöntemler kullanılmıştır. Anket araştırması kredi çalışanları, denetçiler ve KOBİ müşterilerinden oluşan 100 kişiyi kapsamaktadır. Veriler, kendi kendine uygulanan anket sorularından elde edilmiştir. Çalışma bulguları KOBİLER tarafından hazırlanan ve denetçilere sunulan finansal tabloların düşük kalitede olduğunu, ancak mikro-finans kuruluşuna sunulan denetlenmiş finansal tabloların oldukça iyi kalitede olduğunu göstermiştir. Çalışmada finansal tabloların çoğunun kredi temerrüdünü korumadığı ortaya çıkmıştır. Mahalle baskısı, kredi ödemesinin zamanı ve kredi ürününün tipi gibi diğer faktörlerin KOBİLER arasında kredi temerrüdünde eşit paya sahiptirler. Araştırma ayrıca bazı koleric kişiliğe sahip olanların popüler optimist, soğukkanlı ve melankolik kişiliklere göre kredi temerrüdüne karşı daha hazırlıklı olduğunu da iv göstermiştir. Çalışmada, KOBİ müşterilerinin kredi başvurularını değerlendirirken, Pride Microfinance'ta çalışan kredi personelinin KOBİ'lerden ilave kefil isteme gerektirdiğini ve ayrıca KOBİ kredilerini onaylamak için işletme dönüş süresi istenmesi ve düzenli müşteri ziyaretleri yapılmasını gerektiren sözleşmeler ve ilişkili yöneticilerin ödenmiş KOBİ kredilerini izlemesi ve KOBİ kredilerini yalnızca kanıtlanabilir ve istikrarlı kar marjı olan KOBİ müşterilerine verilmesi gerektiği tavsiye edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The Research sought to establish the causes of loan default by SMEs with a specific focus on Pride Microfinance Limited, Uganda. The objectives of the study were: i. To establish the quality of financial statements prepared by SMEs and the role they play in loan defaulting by SMEs in Pride Microfinance Limited, Uganda. ii. To assess the extent to which financial statements guard against loan defaulting by the selected SMEs. iii. To assess whether personal character influences loan default by the selected SMEs. iv. To review other causes of loan default by SMEs in Pride Microfinance Limited, Uganda other than the ones above. The research employed a cross sectional survey design and a mixed methods approach to capture both qualitative and quantitative data necessary to comprehend the findings of the study. The research population consisted of 100 respondents including credit staff, auditors and SME clients. Data were obtained using self-administered questionnaires. The findings of the study indicate that financial statements prepared by SMEs and presented to auditors are of poor quality however the audited financial statements that are presented to the microfinance are fairly of good quality. The study revealed that to a large extent financial statements do not guard against loan default. Other factors such as peer pressure, time of loan disbursement and the type of loan product are equally responsible for loan default among SMEs. The research vi also discovered that some Chorelics personality individuals are more predisposed to loan default as opposed to the Sanguines, Phlegmatic and Melancholic personalities. The study recommends that while accessing loan applications for SME clients, credit staff in Pride Microfinance need to ask for guarantors as an additional requirement for SMEs to obtain loans, improve turnaround time (TAT) for approving SME loans, include covenants requiring regular client visits and monitoring of disbursed SME loans by relationship managers and only approve loans to SME clients with verifiable and consistent profit margins.