Girişimcilik yetkinliklerinin işletmelerin rekabet gücü ve performansına etkileri: Konya Organize Sanayi Bölgesinde KOBİ'lerde bir araştırma
The effects of entrepreneurship competencies on competitive power and performance of firms: A research in SMEs in Konya organized industrial zone
- Tez No: 530581
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yetkinlikler, Girişimcilik Yetkinlikleri, İşletme Performansı, Rekabet Gücü, KOBİ'ler, Competencies, Entrepreneurship Competencies, Firm Performance, Competitiveness, SME's
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Yetkinlik temelli yönetim ve uygulamalara geçişin hızla artması ile birlikte, bir toplumun ekonomisini şekillendirmede önemli bir role sahip olan girişimcinin sahip olduğu yetkinliklerinin geliştirilmesi, işletmelerin ana önceliklerinden biri haline gelmiştir. Girişimcilik yetkinlikleri, örgütsel yeteneğin artması, rekabet avantajının elde edilmesi ve sürdürülebilir işletme başarısı için önemli ve itici bir güç olarak görülmektedir. Araştırmada alan yazınında var olan bu yetkinlik yaklaşımından hareketle geliştirilen teorik bir model çerçevesinde, fırsat, örgütlenme, ilişki, taahhüt yetkinlikleri ve stratejik ve kavramsal yetkinlikler olmak üzere altı grup girişimcilik yetkinliği ile işletmelerin performansı ilişkisi, rekabet edebilirlik ve örgütsel yeteneğin kısmi aracılığı kapsamında hipotezlerle test edilmiştir. Bu bağlamda Konya İli sınırlarında yer alan KOBİ'lerin sahibi girişimcilere yönelik, örgütsel yetenek, rekabet gücü, girişimcilik yetkinlikleri ve işletme performasını ölçen sorulardan oluşan anketler ulaştırılmıştır. Geri dönüşü sağlanan 400 anketten 383 adedi değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda elde edilen veriler ışığında yapılan istatistiksel analizlere göre girişimcilik yetkinliğinin ve alt boyutlarının (fırsat yetkinliği, ilişki yetkinliği, kavramsal yetkinlik, organizasyonel yetkinlik, stratejik yetkinlik ve bağlılık (taahhüt) yetkinliği) firma performansı üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Hem örgütsel yetenek hem de rekabet gücü, girişimci yetkinlik ile firma performansı arasındaki ilişkide arabulucu olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the rapid increase of transition to competence based management and practices, development of the competences of the entrepreneur, who has a key role in shaping a country's economy, has become one of the main priorities of enterprises. Entreprenurial competences are regarded an important driving force in increasing organizational capacity, achieving competitive advantage and sustainable organizational success. In the study, which is based on literature review, the relationship between six groups of entrepreneurship competency which are opportunity, organizational, relationship, commitment, strategic and conceptual competencies and performance of firms were tested through hypotheses with the partial mediation of competitiveness and organizational capacity, within the framework of a theoretical model developed based on competency approach. In this context, questionnaires comprising of items that measure organizational abilities, competitiveness, entrepreneurship competencies and firm performance were distributed to entrepreneurs who own SMEs operating in Konya province. 383 of 400 questionnaires were evaluated. Statistical analyses performed on the data obtained in the study suggested that entrepreneurship competency and its sub-dimensions (opportunity competence, relationship competence, conceptual competence, organizational competence, strategic competence and commitment competence) have a positive impact on firm performance. Both organizational capacity and competitiveness were found out to be mediators in the relationship between entrepreneurship competence and firm performance.