Kronik otit hastalarında koklear implant performansının ve cerrahi sonuçların değerlendirilmesi
Evaluation of cochlear implant performance and surgical results in chronic otitis media
  1. Tez No: 530616
  2. Yazar: NAGİHAN GÜLHAN YAŞAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RECEP KARAMERT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: koklear implant, kronik otitis media, işitsel performans, Cochlear Implant, chronic otitis media, auditory performance
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Kronik Otit Hastalarında Koklear İmplant Performansının Ve Cerrahi Sonuçların Değerlendirilmesi Bu çalışma; kronik otitis media (KOM) öyküsü olan koklear implant hastalarının cerrahi sonuçlarının ve ameliyat sonrası işitsel performanslarının ve Uluslararası İşitme Cihazı Değerlendirme Envanterinin (IOI-HA) Türkçe versiyonu kullanılarak memnuniyet durumlarının saptanması ve orta kulak patolojisi olmayan koklear implant hasta popülasyonuyla karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Gazi Üniversitesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı'nda 2007 – 2018 yılları arasında koklear implant takılan 747 hasta dosyası retrospektif olarak incelenmiş, KOM öyküsü olan postlingual işitme kayıplı 39 hasta saptanarak KOM grubu oluşturulmuş, kontrol grubundaki 38 hasta ise orta kulak patolojisi olmayan hastalardan seçilmiştir. Preoperatif ve postoperatif dönemde yapılan saf ses odyometri ve konuşma odyometrisi sonuçları, uygulanan cerrahi teknik, ameliyat sonrası geçirilen komplikasyonlar kaydedilmiştir. Her iki gruptaki hastalara IOI-HA anketi yapılmıştır. Kontrol grubu için postoperatif SSO ve SD ortalamaları sırasıyla 27,8±13,1 ve 22,6±20,6, KOM grubu için sırasıyla 28,3±10,0 ve 31,7±25,8 olarak bulundu. Gruplar arasında postoperatif SSO ve SD değerleri arasında anlamlı fark bulunmadı. (Sırasıyla p=0,672, p=0,101) İki grubun IOI-HA skorları arasında da istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. (P=0,551) KOM grubundaki hastaların 28'ine (%71,8) eş zamanlı ve 11'ine (%28,2) aşamalı cerrahi ile koklear implant takıldı. Kontrol grubundaki hastalarda komplikasyon gelişmezken, KOM grubundaki hastaların 15'inde (%38,5) komplikasyon izlendi. Hastaların 4'ünde (%10,3) arıza, 5'inde (%12,8) kavite enfeksiyonu, 2'sinde (%5,1) flep sorunu, 2'sinde (%5,1) misinsersiyon ve 2'sinde (%5,1) iyatrojenik elektrod ekstrüzyonu görüldü. KOM hastalarının koklear implanttan, orta kulak patolojisi olmayan implant kullanıcıları ile eşdeğer ölçüde fayda gördüğü ancak alt tip ve uygulanan cerrahi teknikten bağımsız olarak tek başına KOM' un koklear implantasyon sonrası gelişen komplikasyonlar için mutlak bir risk faktörü olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Cochlear Implant Performance and Surgical Results in Chronic Otitis Media The aim of this study was to evaluate the surgical results, postoperative hearing performances of cochlear implantation in chronic otitis media (COM) and satisfaction of the patients by using Turkish version of The International Outcome Inventory for Hearing Aids (IOI-HA) and to compare the results with the cochlear implant patients without middle ear pathology. A total of 747 patients who underwent cochlear implantation in Gazi University Faculty of Medicine ORL & HNS Department between 2007 and 2018 were retrospectively analyzed. As the COM group, 39 patients with postlingual hearing loss who had a history of COM were detected and 38 patients in the control group were selected from patients without middle ear pathology. Preoperative and postoperative pure tone audiometry and speech audiometry results, surgical technique and postoperative complications were recorded. IOI-HA questionnaire was performed in both groups. The mean postoperative PTA and SD of the control group were 27.8 ± 13.1 and 22.6 ± 20.6 and the mean postoperative PTA and SD of the COM group were 28.3 ± 10.0 and 31.7 ± 25.8, respectively. No significant difference was found between the groups in terms of postoperative PTA and SD values. (P = 0.672, p = 0.101, respectively) There was no statistically significant difference in IOI-HA scores between the two groups. (P = 0.551) 28 patients (71.8%) of the COM group were implanted in single stage and in 11 patients (28.2%) implantation was performed as a second stage procedure. There was no complication in the control group, whereas in the COM group 15 patients (38.5%) had complications. 4 patients (10.3%) had device failure, 5 (12.8%) had cavity infection, 2 (5.1%) had flap problems, 2 (5.1%) had misplacement and 2 patients (5,1%) had iatrogenic electrode extrusion. It has been shown that, the performance of the cochlear implant is similar in COM patients when compared with the patients without middle ear pathology, but regardless of subtype and surgical technique COM alone is an absolute risk factor for complications associated with cochlear implantation,