Disney animasyonlarında oryantalizm: Mulan örneği
- Tez No: 530620
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Sahne ve Görüntü Sanatları, Journalism, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Oryantalizm, Doğu-Batı, Uzak Doğu, Öteki
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın temel amacı uzun yıllar entelektüel alanın en önemli tartışma konularından biri olan oryantalizmin animasyonlardaki etkisini tahlil etmektir. Çalışmanın birinci bölümünde oryantalizmin tanımına ve güç, hegemonya, ötekileştirme, Doğu-Batı ayrımı gibi temel argümanlarına yer verilmiştir, Oryantalist söylemin tarihte ve günümüzde medyayla ilişkisi tartışılmıştır. Bu bölüm, Oryantalizmi Tanımlama, Doğu-Batı ve Öteki Sorunları, Batı ve İslam Dünyası, Oryantalizm ve Uzak Doğu gibi alt başlıklardan oluşmuştur. Oryantalizm ve Sinema olarak adlandırılan ikinci bölümde bu iki kavramın ilişkisi tartışılmış, öteki temsilini araştırmak için Hollywood filmleri ve Disney animasyonları gözden geçirilmiştir. Çalışmanın uygulama aşamasını içeren üçüncü bölümde Oryantalizmin Disney animasyonlarındaki yansımaları sorgulanmıştır. Disney animasyonlarındaki oryantalizm etkisi Mulan animasyonu örneğinde incelenmiş ve animasyonda Doğu kültürünün tek tipleştirilmesi, Doğuda kadın olmanın temsili ve Batılı niteliklerin Doğu kültürüne aktarılması analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this research is to analyze the effect of orientalism in animation movies, one of the most important controversial topics in the intellectual field for many years. In the first part of the research main arguments such as the definition of orientalism and power, hegemony, otherness, East-West division have been discussed, from the critical perspective. This chapter includes the main assumptions of the Orientalism Theory, Defining Orientalism, East-West and Otherness Problematic, Western and Islamic World, Orientalism and 'Far East'. In the following chapter called Orientalism and Sinema the relation of the orientalist discourse and cinema during a certain period of time until nowadays have been analysed. Several Hollywood films and Disney animations have been reviewed to investigate this issue and the issue of representing“other”. In