A Bakhtinian reading of Disney's reciprocal relationship with its critics since Snow White (1937) in the light of a comparative analysis of Pocahontas (1995) and Moana (2006)
Pocahontas (1995) ve Moana'nın (2016) karşılaştırmalı incelemesi ışığında Snow White'tan (1937) bu yana Disney'in eleştirmenleriyle karşılıklı ilişkisinin Bakhtin'in teorisiyle incelenmesi
- Tez No: 571533
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ITIR ERHART
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Western Linguistics and Literature, Performing and Visual Arts, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Disney, Bahtin, söylem analizi, stereotipler, Disney, Bakhtin, discourse analysis, stereotypes
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürel İncelemeler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Kadınlar ve azınlıklar yıllardır temel insan hakları için savaş veriyor, peki bugün neredeyiz? Bugünkü durumun sebeplerinden yalnızca birini bulma arayışındaki bu çalışma çocukluğa odaklanarak, Disney'in bu hedef kitleye yönelik hazırladığı animasyon filmlerine odaklanıyor. Söylem analizinin yanı sıra bu çalışmada, söz konusu şirketin yıllardır aldığı eleştiriler akabinde yönelebileceği bir uzlaşı sürecine de, olumlamacı bir bakış açısıyla yaklaşılıyor. Disney'in içeriklerindeki cinsiyetçi ve ırkçı söylemleri azalttığı bu süreç, Mihail Bahtin'in teorisinden Addressivity ve Responsivity yani“hitap”ile“cevaplılık”konseptlerinin ışığında inceleniyor. Şirketin aldığı her bir eleştiri, hedeflenen film ile eşleştirilerek Disney'in bir sonraki yapımında bu özellikleri değiştirip değiştirmediği inceleniyor. Sonuç olarak, Disney'in mevcut eleştirilere cevap vermeye çalıştığı saptanıyor. Bunun yanı sıra, bu çalışma, mevcut literatürdeki bir boşluğu doldurma gayesiyle Disney'in yıllar boyunca ayrımcı dili yaymış olmasının ardındaki sebebi de araştırıyor. Bunun ardındaki motivasyonu arayan çalışmada her bir filmin yayımlandığı yıldaki sosyo-politik atmosfer ile şirketi bugüne dek yönetmiş üç farklı yönetim kurulu başkanı, muhtemel bir mazeret olarak ele alınıyor. Günün gerekleri Disney'in yaklaşımını aklamada yetersiz kalsa da, yönetim kurulu başkanlarının, animasyonların verdiği ya da vermeye çalıştığı mesajlar üzerinde etkili olduğu sonucuna varılıyor.
Özet (Çeviri)
Women and racial minorities have been fighting for their initial human rights for decades, and where are we now? In an urge to find“one of the reasons why”, this study shifts back to childhood and focuses on children's animated movies by Disney, a harshly criticized company for promoting stereotypes. In addition to a critical discourse analysis, this study also acquires an -almost- affirmative approach upon an alleged reconciliation of the company with its critics and toning down sexism and racism in its contents. This reciprocal relationship requires a Bakhtinian reading on the basis of his concepts of Addressivity and Responsivity. Moreover, each criticism is matched with the target movie and what the company does/whether it changes the criticized features in the following production or not is analysed. As a result, it was found that Disney tries to give a proper response to the criticisms it receives. Moreover, filling a gap in the existing knowledge, another aim of this thesis is to pursue the reason why Disney promotes bias for decades. Pursuing the motive behind, both sociopolitical atmospheres in which animated movies were released and CEO's managing the company at the time are investigated. While the atmospheres of each era does not justify Disney's attitude, it was concluded that the management holds a greater power over the productions and the messages they convey.
Benzer Tezler
- Xwendineke baxtînyen di Sê romanên Kurdî de
Üç Kürt romanının bahtinyen bir okuması
ÜMRAN ALTINKILIÇ
Yüksek Lisans
Kürtçe
2015
Doğu Dilleri ve EdebiyatıMardin Artuklu ÜniversitesiKürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. HAYRULLAH ACAR
- Multiplicity of voices: A Bakhtinian reading of John Crowley's the translator
Seslerin Çoğulluğu: John Crowley?nin çevirmeninin Bakhtıncı okuması
ECE SAATÇIOĞLU
Doktora
İngilizce
2010
Amerikan Kültürü ve EdebiyatıDokuz Eylül ÜniversitesiBatı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. NİLSEN GÖKÇEN
- Imperial and Subaltern Voices: Bakhtinian reading of George Orwell's Burmese Days
Emperyal ve Madun'un sesleri: George Orwell'in Birmanya Günleri'ne Bakhtin bakışı
DULFQAR MHAIBES ABDULRAZZAQ ALMARNH
Yüksek Lisans
İngilizce
2021
İngiliz Dili ve EdebiyatıKarabük Üniversitesiİngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Assist. Prof. Dr. NAZILA HEIDARZADEGAN
- Religion and the Ottoman novel: A reading of Ahmet Midhat's novels
Osmanı romanında din: Ahmet Midhat romanları
HATİCE NURİLER
Yüksek Lisans
İngilizce
2016
Dinİstanbul Şehir ÜniversitesiKültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. MEHMET FATİH USLU
- Chronotope and polyphony in contemporary women's literature
Çağdaş kadın edebiyatında uzam-zaman ve çok seslilik
ESER PEHLİVAN
Yüksek Lisans
İngilizce
2020
Amerikan Kültürü ve Edebiyatıİstanbul ÜniversitesiBatı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNEM YAZICIOĞLU