Kütahya (Merkez) ilindeki liselerde biyoloji I dersi öğretiminde laboratuvar uygulamalarının yeterlilikleri
The adequacies of 9th grade high school biology laboratory experiments in the province center of Kütahya
- Tez No: 159404
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAHİR ATICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kütahya (Merkez), laboratuvar, biyoloji öğretimi, yeterlik, Kütahya (Turkey), biology laboratory, biology teaching, adequancy of biology laboratory
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET Bu araştırma, 2004-2005 eğitim öğretim yılında, Kütahya (Merkez) İlindeki liselerde Biyoloji I dersi öğretiminde laboratuvar uygulamalarının yeterli olup olmadığını öğretmen görüşleri doğrultusunda tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Kütahya (Merkez) İlinde biyoloji laboratuvar bulunan genel (klasik) liseler, meslek liseleri, Anadolu ve fen liselerinde görev yapan 24 biyoloji öğretmeni ile anket yapılarak gerçekleştirilmiştir. Öğretmenlere uygulanan anket sonucunda toplanan bilgiler, SPSS 11.0 Paket Programında analiz edilmiştir. Araştırma dört bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde biyolojinin önemi ve ortaöğretimdeki yeri, biyoloji eğitiminin amaçlan, biyoloji öğretimi, biyoloji öğretiminde kullanılan araç gereçler ve öğretim yöntem teknikleri, biyoloji öğretiminde laboratuvar yöntemi ve önemi, günümüz eğitim sisteminde biyoloji dersi laboratuvar uygulamaları üzerinde durulmuştur. Araştırmanın ikinci bölümünde yönteme yer yerilmiştir. 1 Araştırmanın üçüncü bölümünde öğretmenlerin kişisel bilgilerine, laboratuvar uygulamaları ile ilgili yeterliklerin öğretmenlerin görüşlerinin görev yaptıkları okullara göre farklılık gösterip göstermediğine ilişkin bulgulara, laboratuvar uygulamalarının yeterliklerini etkileyen faktörlerin öğretmen göre farklılık gösterip göstermediğine ilişkin bulgulara, öğretmen görüşlerine göre laboratuvardaki araç gereçleri kullanma durumuna ilişkin bulgulara yer verilmiştir. Bulgularda; anket kapsamında incelenen liselerde görev yapan öğretmenlerin görüşlerine göre özellikle genel liselerde biyoloji 1 dersi öğretiminde laboratuvar kullanımının yetersiz olduğu, fen ve Anadolu liselerinde laboratuvar kullanılmasına11 oldukça önem verildiği, meslek liselerinde ise imkanlar kısıtlı olduğu halde laboratuvar çalışmalarına yer verilmeye çalışıldığı tespit edilmiştir. Ayrıca bulgularda laboratuvarların fiziki şartlarının, laboratuvardaki araç gereçlerin sayıca ve nitelikçe bulunma düzeylerinin tam olarak istenen bir seviyede olmadığı tespit edilmiştir. Son bölümde ise bulgular ışığında ulaşılan sonuçlara ve laboratuvar uygulamaları ile ilgili yeterliklerin arttınlmasına yönelik önerilere yer verilmiştir. Sonuçlarda; öğretmen görüşlerine göre, biyoloji dersi laboratuvar uygulamaları yeterlikleri ve yeterlikleri etkileyen faktörlerin genelde az yeterli seviyesinde olduğu görülmüştür. Laboratuvarların donanımı ve fiziki şartları ile ilgili olarak da, laboratuvarların yaklaşık tamamında kimyasal maddeler, fabrika yapısı basit araçlar, fabrika yapısı karmaşık araçlar, model ve maketlerin bulunduğu fakat beşte üçünde görsel-işitsel cihazlar ve beşte dördü civarında da işitsel araçların bulunmadığı tespit edilmiştir. Laboratuvarda kullanımı en fazla olan aracın; kimyasal maddeler, fabrika yapımı basit araçlar ve fabrika yapısı karmaşık araçlar, kullanımı en az olanın ise işitsel araçlar olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Tüm okullarda en çok yapılan deneyin mikroskobun kullanılması, en az yapılan deneyin ise azot tutan bitkilerin incelenmesi deneyinin olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca öğretmenlerin konuyla ilgili hizmet içi eğitim kurslarına teşvik edilmesi, kullanımı, temin edilmesi kolay ve maliyeti düşük araç gereçlerin öğrencilerle birlikte yapılması, biyoloji dersi eğitim programlan ve biyoloji ders saatlerinin laboratuvar uygulamaları yapılmasına uygun olacak şekilde yeniden düzenlenmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
in ABSTRACT The purpose of this research was to determine the adequacy of 9th grade high school biology laboratory experiments based on the biology teachers' views in the province center of Kütahya during 2004-2005 school year. This research was carried out by conducting a survey with 24 biology teachers working in general, vocational, science and Anatolian high schools having biology laboratories. This research has four chapters. The first chapter covers the importance and place of biology courses currently in secondary education, the purposes of biology education, the instruments and teaching methods used in biology laboratory, the laboratory methods and their importance. The second chapter deals with material and methods. The third chapter gives detailed information about biology teachers such as personal differences. Additionally, biology teachers' views related to the adequacy of biology laboratory experiments show any differences based on the school types and teachers. In general high schools, the usage of biology laboratory was not sufficient but in science and Anatolian high schools that of biology laborites were sufficient. Altough the possibility of using laboratory equipments is not very well in vocational high schools, they try to do biology laboratory experiments whenever it is possible. Additionally, it was seen that in biology laboratory the number of required equipments and their qualtities are not competent for biology lab experiments. In the last chapter, the results were reported as well as there are some given suggestions how to increase the adequacy and using of biology laboratory in high schoolls.IV In the results, according to biology teachers' views, the suffincency of high school biology laboratory experiments were not at the acceptable level. There are supplied chemicals and laboratory instruments, models and makets but only 60% of biology laboratories have visioanary devises and also 80% of those laboratories has hearing devises, according to their physical conditions and structures of high school biology laboratory. Mostly, chemicals, models, makets and other biology lab instruments were used but not visionary and hearing devises. The maximum number of biology experiments done in high school biology laboratory was the using microskope but the minumum number of biology experiment was the nitrogen fixing plants. Additionally, it was recommended that high school biology teachers would be directed to inservice biology lab education how to use, develop some lab equipments from the simple and cheaper materials with the students and to supply biology lab equipments. Also, the biology curriculum and biology classes would be redesigned that high school students and biology teachers could easily and appropriately do the higy school biology lab experiments.