Görsel iletişim tasarımı bağlamında time lapse ve HDR'nin birlikte kullanımı
The combination of time lapse and HDR in the context of visual communication design
  1. Tez No: 530742
  2. Yazar: HÜSNA ALTIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KERİM KARAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Advertising, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Visual Communication, Photography, Time Lapse, HDR
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Time Lapse çekim tekniğinin etkili ve başarılı bir şekilde sonuçlandırılması, teknik detayların bilinmesinin yanı sıra, farklı çekim teknikleri ile birleştirilmesi ve aynı zamanda görsel iletişim tasarım öğelerinin amaca uygun kullanılması ile mümkündür. Teknolojik gelişmeler her alanda olduğu gibi görsel iletişimin en güçlü araçlarından biri olan fotoğraf tekniği için de geniş olanaklar sunmaktadır. Süreç içerisinde Time Lapse fotoğraf çekim tekniği her ne kadar gelişme gösterse de kendi içinde yetersiz kaldığı durumlar da söz konusudur. Gözümüzün gördüğü görüntü ile fotoğraf makinesinin ürettiği görüntü arasında teknik sebeplerden dolayı farklılıklar oluşur. İnsan gözünün gördüğü kontrastlık ile fotoğraf makinesinin kaydettiği kontrast aralıkları eşit değildir. İnsan gözü fotoğraf görüntüsüne kıyasla ton geçişlerini daha iyi algılar. Fotoğraf görüntüsünde özellikle ışıklılık oranının yüksek olduğu durumlarda açık ve koyu bölgelerde detay kayıpları meydana gelir. Başta meydana gelen detay kayıpları ve bunun gibi teknik sorunların en az düzeye indirilmesi veya tamamen ortadan kaldırılması için HDR tekniği ile mümkün olmuştur. Nesne, göz, bilinç arasındaki uyumun, Time Lapse ve HDR ile birlikte kullanılması, HDR tekniğinin Time Lapse'te sağladığı avantajlar çalışmada uygulamalı olarak ele alınıp, sonuçları fotoğraf görselleri ile belgelendi. Araştırmanın sonucunda; HDR uygulaması Time Lapse tekniği ile birlikte kullanıldığı taktirde, sonuç görsellerin çok daha başarılı olduğu gösterilmiştir. Time Lapse tekniğinin reklam ve tanıtım alanında farklı olabilmek, dikkat çekmek, toplumun taleplerini göz önünde bulundurarak istenilen hedeflere ulaşmak, görselleri amacına göre kullanmak hususunda görsel iletişimin önemine, Time Lapse ve HDR'nin bu alandaki etkisine vurgu yapılmıştır
Özet (Çeviri)
The effective and successful completion of the time lapse shooting technique is possible with having the knowledge of technical details, and the combination of different shooting techniques as well as the proper use of visual communication design elements. As in all areas, technological developments offers wide opportunities for photography technique which is one of the strongest arguments of visual communication. Although the time lapse shooting technique developed through the years, there are also cases where it is inadequate. Due to technical reasons, differences occur between the image we see through our eyes and the one produced by the camera. The contrast ranges between the human eye and the one recorded by the camera are not equal. Compared to the camera image, the human eye detects tone transitions better. Especially in cases where the luminance ratio is high, loss of detail occurs between light and dark areas in a photo image. This study demonstrates in practice the harmony between object, eye and consciousness with the time lapse and HDR shooting techniques besides the advantages of HDR technique in time lapse and the results are documented with photo images. This study indicates that; when HDR is used together with time lapse technique, the results are more successful. As making a difference in advertising and promotion business, drawing attention, reaching the desired goals by considering the demands of the society and using the images properly, the time lapse technique emphasizes the importance of visual communication besides the impact of time lapse and HDR in this area.